Akdeniz anemisi kalıtsal bir kan hastalığıdır ve hastalığın Akdeniz anemisi olarak adlandırılması da Akdeniz bölgesinde daha sık görülüyor olmasıdır. Bu bölgeden dünyanın her yerine yapılan göçlerle dünya çapında yayılmıştır. Türkiye’de bu hastalığa sahip kişi sayısı ise 4500-5000 civarındadır. Hastalığı taşıyan kişi sayısı da 1,4 milyon denilebilir.
Akdeniz anemisi nedir baktığımızda bu kalıtsal bozukluklar, anne ve babadan geçen, kana kırmızı rengini veren hemoglobinin, beta-globin zincirlerinde üretim eksikliğidir. Akdeniz anemisini taşıyan birçok kişi, belirtilerini hissetmez. Görülen en yaygın belirti ise kansızlık denilebilir.
Akdeniz Anemisi Neden Olur?
Akdeniz anemisi, mutasyonlar sonucunda meydana gelen, nesilden nesile aktarılan bir rahatsızlıktır. Hastalığın asıl adı da Akdeniz coğrafyasında yaşayan insanlarda meydana gelir. Bunun nedeni tam olarak bilinmemektedir. Akdeniz anemisi hastalığı taşıyan bireylerde 200’ü aşkın genetik mutasyon görülmüştür. Bu genetik bozukluklarda hemoglobinin sentezlenmesinde çeşitli sorunlar çıkar. Akdeniz anemisi neden olur baktığında belirli bir nedeni veya tetikleyicisi yoktur, tamamen genetik olarak geçer.
Akdeniz Anemisi Belirtisi
Akdeniz anemisi, üç farklı şekilde görülür. Kişilerde görülen belirtiler, hastalık tipine göre farklılık gösterir. Akdeniz anemisi belirtisi aynı zamanda yaşa göre de farklı olabilir. İlk belirtiler bebeklikte 3 ila 6 aylıkken kendini gösterir. Bu noktada tedavi edilmesi gerekir aksi takdirde ölümcül olabilir. Talasemi majör olan çocuklar, iştahsızlık, sarılık, aşırı yorgunluk hali, karnın şişmesi, boyda kısalma, sık sık ateşlenme, vücuttaki kemiklerin sıklıkla kırılması gibi belirtiler görülür.
Talasemi Intermedia türünde görülen anemide hastalıklar orta şiddette ilerleyebilir. Bu tarz durumlarda görülen belirtiler, solukluk, dalak büyüklüğü, karaciğer büyüklüğü, büyüme eksikliği, sarılık, aşırı yorgunluk gibi belirtiler olabilir. Talasemi Minör, hafif ilerleyen bir rahatsızlıktır ve bu tarz bir durumda ölüm riski görülmez. Gündelik yaşam sorunsuz şekilde geçer ve bu form sık sık demir eksikliğiyle karıştırılır.
Akdeniz Anemisi Tedavisi
Akdeniz anemisi tedavisi genellikle hastalığın türüne göre değişir. Talasemi minör ve talasemi ıntermedia olan bireyler, ek bir tedavi duymadan yaşamaya devam edebilirler. Talasemi majör hastaları kesinlikle tedaviye ihtiyaç duymaktadırlar, eğer tedavi olmazlarsa bu kişilerin yaşam süreleri ciddi oranda düşer. Bu tarz kişilere düzenli olarak kan nakli yapılması gerekir ve tedavide en önemli noktayı kan nakli oluşturur.