İçeriğe geç

Ay Neden Sarı, Kırmızı ve Turuncu Olur?

    Dünyamızda gördüğümüz her renk, baktığımız nesnenin ışığı yansıtmasına göre şekillenir. Ay, güneş, yıldızlar, arabalar, şekerler ve boncuklar…

    Ayrım olmaksızın tüm maddeler, ışığı yansıtma durumlarına göre renk almaktadırlar. Bu ana olguyu kavradıktan sonra, tarih boyunca gecelerimize aydınlık veren ve birçok destansı olaya konu olmuş Ay’ın neden farklı renklerde görüldüğünü daha rahat anlayabiliriz.

    Uzaydan çekilmiş fotoğraflara baktığımızda, Ay siyah-beyaz ve gri ağırlıklı bir tonda renge sahiptir. Fakat gökyüzünde sarı, kırmızı ve turuncu tonlarında ay manzaraları ile hepimiz karşılaşmışızdır.

    Ay farklı renklerde neden olur?

    Ay, özelinde bir ışık kaynağı değildir. Yani Ay kendi ışığına sahip bir cisim olarak sınıflandırılmaz. Ay, Güneş’ten gelen ışığı yansıttığı için bir ışık kaynağıymış gibi algılanır.

    Ay yüzeyine çarpıp yansıyan ışık demetleri, atmosferimizden geçerek gözlerimize kadar gelmektedir. İşte bu süreçte, atmosferde yer alan maddelerle yansıyan ışık demetleri arasındaki yaşanan etkileşimler, Ay’ın hangi renkte ve tonda görüleceğini belirlemektedir.

    Atmosferimizde bulunan toz zerrecikleri gibi partiküller, ışığın kırılmasına ve renk demetlerinin oluşmasına neden olur.

    Bu kırılmalar, Ay yüzeyinden yansıyan ışığı da etkilemektedir. Ay, konum olarak gökyüzünün yüksek bir noktasındayken, kırılımlar daha az olacağı için Ay beyaz, açık sarı ve gri tonlarda gözükür.

    Buna karşılık ay gökyüzüne göre daha alçak ve ufuk bölgelerine yakın konumdayken, ışık kırılımları daha fazla olacağını için, Ay’ın rengi ışığın mavi mor spektrumunki tonlara kayacaktır. Bu da Ay’ın kırmızı-turuncu tonlarda görülmesine neden olacaktır.