Aziz Sancar, bilim alanında Nobel Ödülü alan ilk Türk vatandaşı olarak ün kazanmıştır. 1946 senesinde doğan Aziz Sancar, Kuzey Carolina Üniversite’sinde öğretim üyesi olarak bilim insanıdır. Genel olarak hasar gören hücre DNA’larını nasıl onardığı konusunda ve genetik bilgisini de koruduğunu haritalandıran araştırmalarıyla 2015 senesinde ödül almıştır. Aziz Sancar’ın edindiği başarılarını gören birçok kişi, Aziz Sancar kaç saat uyur veya bir günü nasıl geçer gibi soruları merak ediyor.
Bilindiği üzere Aziz Sancar, günde ortalama 4 saat uyuyor. Bir gaz lambasının ışığında çalıştığını, günün geri kalan zamanlarında hep ders başında olduğunu vurgulayan Tahir Sancar, bir oyun oynarken o ders çalışırdı diyor.
Aziz Sancar’ın Bir Günü
Aziz Sancar’ın bir günü aslında oldukça sade. 4 saatlik uykunun geri kalan 18 saatinde ders çalıştığını belirten Aziz Sancar, bu saati günde 12’ye indirdiğini söylemiştir. Fakat 40 yaşına kadar her gün 18 saat çalıştığını verdiği röportajda belirtmiştir. Günümüzde arta kalan zamanlarında ABD’de yer alan Kuzey Karolina Üniversitesi’nde görev yaptığı biliniyor. Son 20 senedir DNA onarımı konusunda birçok parçanın tamamlamasında kullanılan biyokimyasal yaklaşımlarıyla beraber dünya çapında tanınıyor.
Aziz Sancar kaç yaşında baktığımızda ortalama 75 yaşında olduğu biliniyor. Tam olarak doğum tarihi de 8 Eylül 1946’dır. Aziz Sancar, 1963 senesinde girdiği İstanbul Tıp Fakültesi’ni 1969 senesinde bitirmiştir ve ardından iki sene sağlık ocağında hekimlik yapmıştır. Ardından hem yurt içi hem de yurt dışı birçok işleri olmuştur.
Aziz Sancar Çalışma Programı
Örnek almak isteyen birçok kişi tarafından merak edilen Aziz Sancar çalışma programı net olarak bilinmiyor. Aziz Sancar, gününün tüm boş vakitlerinde ders çalışmaktadır. Bu zamana kadar 415 adet bilimsel makale ile 33 kitap yayımlanmıştır. Aziz Sancar, kanser tedavisinde birçok ödül almıştır. Aziz Sancar, yaptığı röportajlarda, ne yaparsanız yapın iyi yapmaya çalışın demiştir. Öğrencilik zamanında 18 saat çalıştığını ve hatta birçok geçeninde laboratuvarda geçirdiğini belirtti. Ne olursa olsun sürekli çalışmayı ve bilgi sahibi olmayı savunan bir bilim adamıdır.