İçeriğe geç

Bacakta Kasılma Neden Olur?

    Bacakta kasılma veya vücudun herhangi bir yerinde istemsiz kas kasılmasına kramp denir. Kramp, en çok kol ve bacak kaslarımızda meydana gelir. Kişinin iradesi olmadan, kendiliğinden kasılan kaslar; ikiye ayrılır. Bunlar beyaz ve kırmızı kaslardır. Beyaz kaslar, iç organların yapısını oluşturan kaslardır.

    Kişinin istemsiz çalışan kas grubudur. Latince kollar ve bacaklar anlamına gelen ekstremite’de bulunan kaslar, kırmızı kas grubundadırlar. İşte bu kas kasılması krampı meydana getirir. Krampın tedavisi yazımızın devamındadır. Krampın birçok sebebi vardır. Bunlardan bazıları işte şu şekildedir.

    • Aşrı gerilme: Egzersiz sırasında veya günlük hayatta kaslar, ciddi düzeyde esneyebilirler. Bu esneme sırasında kas yeteri kadar yorgunsa kramp ortaya çıkar.
    • Sıcaklık: Sıcak havalarda vücutta tuz kaybı yaşanır. Bu da kas kasılmasına sebep olur.
    • Vitamin yetersizliği: Birçok vitaminin eksikliği kasın fazla yorulmasına, ardına da krampların başlamasına zemin hazırlar.
    • Alkol: Alkol, vücudun dolaşım sistemine ciddi zararlar verir. Eğer kişinin şeker hastalığı da varsa krampın yaşanması kaçınılmazdır.

    Bacakta Kasılma Nasıl Geçer?

    Bacakta kasılma sebepleri arasında gerilmeye yer vermiştik. Krampın tedavisi de aynı şekilde gerilme ile mümkündür. Kramp olan bölgeye yavaş yavaş gerilme hareketleri uygulanırsa kramp geçecektir. Krampın yaşandığı bölgeye masajlar da çok etkilidir. Özellikle sıcak masaj, kası rahatlatıp gevşetir.

    Düzenli olan kas spazmına sıvı, mineral ve vitamin takviyesi yaparak kas eski haline döndürülür. Eğer uyku sırasında olan bir kramp eylemi varsa bacaklar sıcak tutulmalı, kasılan bölgeye destek atılıp yükseğe çıkarılmalıdır. Tabii ki en önemli tedavi ise dinlenmedir. Yeterli istirahat spazmı geçirecektir.