Bağırsak düğümlenmesi yani diğer adıyla volvulus, kalın veya ince bağırsağın bir kısmının anormal şekilde bükülmesidir. Bebeklerde de görülen bir sorundur. Düğümlenme durumu, ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Bunlardan biri de bağırsak tıkanmasıdır. Bu sebeple mutlaka ciddiye alınması gerekir.
Bağırsak düğümlenmesi sorunu hızlı şekilde tedavi ve teşhis gerektiren acil durumlardan biridir. Bunun nedeni, bağırsak kısmında meydana gelen anormal bükülmeler tedavi edilmediğinde bağırsak tıkanıklığına sebep olur ve kalın bağırsak kısmında görülen bağırsak düğümlenmesi her yaşta görülebilirken ince bağırsaktaki düğümlenmeler çocuk ve bebeklerde görülür. Bebek, çocuk veya yetişkinlerde bağırsak düğümlenmesi sık görülen bir durum değildir. Fakat tedavi edilmediği zaman hayati risk taşımaktadır. Erken teşhisler ve tedavilerle bu komplikasyonların önüne önemli derecede geçer.
Bağırsak Düğümlenmesi Nedenleri
Genel olarak bağırsak düğümlenmesi neden olur baktığımızda sıklıkla anne karnına bağırsağın gelişim seyriyle alakalı olabilir. Bebekler anne karnındayken düz bir tüp olarak oluşan, zamanla kıvrılan bağırsaklar bazen farklı yerleşebilir. Yetişkinlerde görülen bağırsak düğümlenmesi nedenleri arasında,
- Gebelik
- Kronik kabızlık
- Bağırsağın dibinde oluşan dar bağlantı
- Karın duvarına bağlı olmayan bağırsak
- Bağırsakların anormal büyümesi
- Ameliyat geçmişi, yaralanma
- Enfeksiyon sonrası gelişen karın adezyonları
- Normalden daha geniş bağırsak
Bağırsak Düğümlenmesine Ne İyi Gelir?
Baktığımız zaman, bağırsak düğümlenmesine ne iyi gelir genel olarak tedavilerde ameliyat yoluna gidilir. Doktorunuz bağırsağınızı düzeltme için bükülen kısma yakın bir bölgeye küçük bir kesi yapılır ve düğümlenen kısmı çözebilmektedir. Ameliyat ardından rahatsızlıktan etkilenen bölgeye kan akışı sağlanır. Eğer rahatsızlığınız uzun sürerse bağırsağınızın bir bölümü uzun süre kansız kalırsa, doktorunuz bu kısmı çıkarır.
Bazı vakalarda, doktorlar bağırsakları birbirine bağlamak imkansızsa bağırsakların büyük kısmı çıkartılabilir. Bu tarz durumlarda doktorlar bağırsağın iki ucunu karın duvarlarındaki stoma olarak bilinen açıklığa bağlar. Bir kişinin stomaya ihtiyacı bulunuyorsa bu dışkı, açıklıklardan kolostomi torbasına geçebilir. Bağırsak düğümlenmesi tedavi sürecine kısa sürede geçilmesi gerekir. Aksi takdirde kanda meydana gelen bir enfeksiyona, ince bağırsak eksikliğinden dolayı kaynaklanan, kısa bağırsak sendromu veya mide enfeksiyonuna neden olabilmektedir.