İçeriğe geç

Biyoçeşitlilik Neden Önemlidir?

    Biyoçeşitlilik Neden Önemlidir

    Bir bölgede yaşayan ve ihtiyaçlarını kendi ortamlarından karşılıyorsa buna doğal yaşam denir. Biyoçeşitlilik bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir büyüme denir. Yani tüm bitkileri, hayvanları, mikroorganizmaları içine alan çok geniş bir kavramdır.

    Bir bölgede yaşayan canlıların çeşit ve sayı zenginliği biyoçeşitliliği ifade eder. Biyoçeşitliliğin önemine gelecek olursak dünyanın ortak mirasıdır. İklim, sıcaklık, şu, ışık gibi faktörler biyoçeşitliliği önemli derecede etkiler. Mesela ormanlık alanlarda biyoçeşitlilik daha fazladır. Çünkü buralarda su, sıcaklık, iklim imkânı daha fazladır. Kutuplarda daha azdır. Nedeni ise buradaki iklimin birçok canlının yaşamasına elverişli olmamasıdır.

    Canlıların beslenme, barınma gibi yaşamsal faaliyetlerini gerçekleştirdikleri yaşam alanlarına habitat denir. Bu yaşam alanlarındaki canlı cansız varlıkların birbirleriyle ilişkileri sonucu ekosistem ortaya çıkar. Bugün insanların temel ihtiyaçlarının karşılanmasında ,başta gıda ürünleri olmak üzere vazgeçilmez bir kaynak olan canlı varlıkların temeli biyolojik çeşitliliktir. Yediğimiz içtiğimiz her şeyin kaynağı doğadan gelen atasal formlardır. Ekosistemleri dengede tutar.

    Gezegenimizi yaşanılır hâle getirir. Biyolojik çeşitliliğin temeli yaklaşık dört milyar yıl kadar öncesine dayanır. Tabi bazen yaşanan depremler, kıta kaymaları gibi olaylar biyolojik çeşitliliğin yok olmasına, azalmasına, yön değiştirmesine neden olmuştur. Genel olarak dünyada yaşayan tüm türler birbirleriyle uzak ya da yakın akrabadır. Geçmişten günümüze yaklaşık iki milyar tür yaşamıştır. Günümüzde tabi bu oran azalmıştır. İnsanların yaptığı stres, baskı ile bozulmaya uğratmaktayız.

    Biyolojik çeşitliliğin temel unsurlarından biri de bitkilerdir. Bitkiler doğada fazlaca bulunur ve oksijen ihtiyacının çoğunu bitkiler oluşturur. Ülkemizde de oldukça fazla bitki çeşidi vardır. Bunun böyle olmasında ülkemizde dört mevsimin yaşanmasından kaynaklanır. Diğer ülkelere göre ülkemizdeki sayı daha fazladır. Biyoçeşitliliği azaltan şeyler: şehirleşme, aşırı enerji kullanımı, aşırı avlanma, çevre kirliliğidir.