Çocuklarda ders başarısının sağlanması için ebeveynlere büyük sorumluluklar düşmektedir. Günümüz eğitim sistemimin sadece başarıya endeksli olması ve sınavların bir müsabaka havasında geçmesi çocukları hem fizyolojik hem de psikolojik olarak etkilemektedir.
Bulundukları bu zorlu şartlarda Başarı ya da başarısızlık ölçüsü gözetilmeksizin çocuklarımızın her daim yanında olduğumuzu bilmeleri onlar için bu zorlu mücadelede itici güç olacaktır.
Çocukların ders başarısının artırılması için diğer önemli faktörlerden biri de güven duygusunun sağlanması olmalıdır. Kendine güvenerek yetiştirilen çocuklar sadece okul ya da iş hayatında değil sosyal hayatında da mutlu olur. Bu anlamda anne ve babaları olarak onları her koşulda desteklediğimizi göstermeli ve kendilerine sonsuz güvendiğimizi belli etmeliyiz.
İlgi alanlarını ve yeteneklerini iyi bir şekilde gözlemlemeli, mutlu olacakları ve çalışmaktan keyif alacakları şekilde yönlendirmeliyiz. Derslerdeki veya sınavlardaki başarı yada başarısızlıklarını diğer arkadaşlarıyla kesinlikle mukayese etmemeli yanlış rekabete sürüklememeliyiz.
Sadece ders çalışmak ödev yapmak veya sınava hazırlanmak gibi sürekli aynı modamod döngülerin içine sokmak çocukları bunaltacaktır. Ders dışında da kafalarını dağıtacakları spor veya müzik gibi ilgi alanlarına hitap edecek hobiler yapmaları sağlanmalıdır.
Arkadaşlarıyla okul dışında sohbet edip vakit geçirecekleri sinema tiyatro konser gibi etkinliklere de ders ve sınav programlarının uygunluğu dikkate alınarak mutlaka izin verilmelidir. Bütün bunları yaparken mutlaka bir düzen içerisinde hareket etmelerini öğretmek çok önemlidir.
Çocukların başarılı olmasına katkı sağlayan bir diğer faktör ise ne kadar planlı olduklarıyla doğru orantılı seyreder. Özellikle yüksek derece yaparak istedikleri okullara giden çocukların başarılı olmalarını sağlayan şey sadece ders çalışması ve zeki olmaları değildir. Bu başarıyı kazanmalarında hepsinin söylediği ortak şey doğru planlama yaparak bunları uygulayabilmelerinde yatmaktadır.
Çocukların ders çalışma istekleri, psikolojilerinin iyi veya kötü olmasına göre değişkenlik gösterir. Bu yüzden onları üzen veya sevindiren bir durumun varlığı sezinlendiğinde mutlaka paylaşması sağlanmalıdır.
Ebeveynleri olarak her istediklerini yapmaya çalışırken aşırıya kaçmamak önemlidir. Gerektiğinde uygun bir dille belli sınırlar koymalı ve doğru yaklaşımla reddedilebilecekleri unutulmamalıdır.