Kategoriler
Kişisel Gelişim

Dini Nikah Olmadan Resmi Nikah Yeterli Mi?

Bir önceki makalede resmi nikah olmadan imam nikahı kıyılır mı ondan bahsettik. Çünkü bazı insanlar dini nikahı resmi nikahtan önce yapmak istiyorlar. Böyle bir istek içinde olanların da aklına acaba resmi nikah olmadan dini nikah olur mu şeklinde sorular geliyor.

Bu soruların cevabını sende merak ediyorsan bu makaleyi bitirdikten sonra benzer yazılar kısmından ilgili başlığın üzerine tıklayarak bu makaleme ulaşabilir ve bu hususta da merak ettiğin sorulara cevap bulabilirsin.

Bu makalede bir önceki makalemizin aksine bu sefer dini nikah kıymadan resmi nikah kıyılsa dinen bireyler evlenmiş olur mu onu cevaplayacağız. Yani dini nikah yapmayıp sadece resmi nikah yapan kişilerin nikahı dinen geçerli olur mu bu makalede bu sorulara ayrıntılı bir şekilde cevap vereceğiz.

Dini nikah olmadan resmi nikah yeterli mi? İslâm’a göre nikâhın belli birtakım şart ve rükünleri vardır. Resmi nikâh kıyılırken bu şart ve rükünler yerine gelirse dinî nikâh yerine geçer. Aksi takdirde geçmez. Durum böyle olunca her kıyılan resmî nikâh, dinî nikâh yerine geçer demek mümkün değildir.

Örneğin, iki süt akraba arasında, Müslüman bir kadınla gayri Müslim bir erkek arasında, iki kadının şahitliğiyle veya Şafiilere göre velisiz kıyılan nikâhlar dinen geçerli sayılmadığı halde resmen geçerlidir. Bu yüzden resmî nikâhtan sonra dinî nikâh kıyılması ihtiyata uygun olur.

Aralarında dinen evlenme engeli olmayan kadın ve erkek, devletin görevlendirdiği memurun nezaretinde iki erkek şahit huzurunda yaptığı resmî evlilik geçerlidir, bu evlilik ile kadın erkek birbirine helâl olur, ancak bazı noksanları vardır. Onları tamamlamak gerekir.

Meselâ resmî nikâhta mehirden bahsedilmez. Halbuki erkeğin evleneceği kadına, kendi malî durumuna uygun belirli bir mehir vermesi farzdır. Bu farzı erkek nikâhtan sonra belirleyip vermelidir. Yapılan düğün merasimi nikâh ilân yerine geçer. Böylece ilân şartı yerine gelmiş olur.

Dini Nikah Olmadan Resmi Nikah Yeterli Mi?