İçeriğe geç

Evde Bebek Güvenlik Önlemleri

    Büyüdükçe daha meraklı hale gelen ufaklıklar, emekleme ve ilk adım dönemleriyle birlikte çevrelerindeki tehlikeli tehlikesiz her şeyi keşfetmek isterler. Sözün özünü söylemek gerekirse evde girmedikleri delik, el sürmedikleri yer bırakmazlar. Tecrübesiz oldukları için de korkusuzdurlar, gelecek zararı önceden kestiremezler; korunmaya ihtiyaçları vardır. Bu yüzden evleri “bebek dostu evler” haline getirmek için ebeveynlere çok iş düşer. Bebeklerin özgürce etraflarını keşfetmeleri ve anne babaların ev kazaları riskini en aza indirmek için belli başlı tedbirler almaları gerekir.

    Bebekler İçin Evler Nasıl Daha Güvenli Hale Getirilebilir?

    Alacağınız güvenlik önlemlerine eşyaları sabitlemek ile başlayabilirsiniz. Bebekler emeklemeye başladıklarında her şeye tutunup ayağa kalkmaya çalıştıkları için sabit olmayan eşyaların bebeklerin üzerine düşme ihtimali vardır. Bu yüzden tehlike arz edecek kitaplık, TV ünitesi, televizyon, dolap gibi eşyaların düşmesini engellemek için onları sabitlemek gerekir.

    Eğer bebek çok hareketli, dinamik bir yapıdaysa sehpa, masa gibi eşyaların üzerindeki ağır, kırılabilir, kesici süs eşyaları bebek biraz daha söz dinlemeye başlayana kadar kaldırmalıdır. Masa ve sivri kenarlı mobilyaların köşelerine silikon köşeliklerden kullanılmalıdır. Bebeklerin dokunmayı en sevdikleri şeylerin başında kablolar ve prizler gelir. Olası bir kaza ve tehlikenin önüne geçmek için kablolar mümkün olduğu kadar eşyaların altına ve arkalarına saklanarak görünmez hale getirilmeli ve mutlaka priz içi güvenlik kapağı kullanılmalıdır.

    Küçük çocuklar balkon demirlerine, pencerelere tırmanıp dışarı bakmayı çok severler. O yüzden buralarda ebeveynlerin çok daha dikkatli davranmaları gerekir. Pencereler için mutlaka pencere kilidi kullanılmalı, bebeğin evde özgürce dolaştığı vakitlerde pencereler tam olarak açılmamalıdır. Evi havalandırmak için bebeğin uyku saatlerini değerlendirebilirsiniz.

    Yüksek katlarda balkon açıksa ve cam ile kapatılamıyorsa alternatif olarak file ile kapatılabilir. Tamamen açık kullanmak isteyen aileler ise balkonda bebekle birlikte vakit geçirmeli, işleri varken küçüğün balkona çıkma ihtimaline karşı, balkon kapısını daima kapalı tutmalıdır. Bebeğiniz büyümeye başladıktan sonra tedbirleri elden bırakmadan ona olası tehlikelerden bahsedip anlatarak daha bilinçli olmasını sağlayabilirsiniz.

    Dubleks evlerde bebek merdiven konusunda iyi bir tecrübe kazanana kadar güvenlik kapısı kullanmakta yarar var. Aksi halde sürekli merdivenleri inip çıkmak isteyeceği için anne babayı hayli yorabilir.

    Bebeklerin Yeni Oyun Alanı Mutfak

    Bebeklerin en sevdikleri oyun alanlarından biri kesinlikle mutfaktır. Oradaki tencereler, mutfak gereçleri bazen bebekler için orkestra malzemesidir bazen daha yükseklere çıkmak için birer basamak bazense anneleri gibi iyi bir aşçı olmanın ilk adımıdır. Bu yüzden belki de güvenlik konusuna en çok da mutfakta dikkat etmeliyiz. Çatal, bıçak gibi kesici aletler ya kapalı çekmecelerde ya da bebeklerin ulaşamayacakları bir yerde tutulmalıdır. Bunların yerine, açabilecekleri çekmecelerde onlara uygun plastik, herhangi bir tehlikesi bulunmayan çatal, kaşık ve tabak bulundurulabilir. Üzerine düşme olasılığı nedeniyle ağır tencerelerin bulunduğu çekmece ve dolaplar kilitli tutulmalı, bunun yerine çocuğu oyalayacak plastik süzgeç, bardak, saklama kaplarının olduğu bölüm açık bırakılarak çocuğa güvenli oyun alanı oluşturulmalıdır.

    Mutfaktaki en tehlikeli durumlardan biri de temizlik için kullanılan kimyasal malzemelerin açıkta bırakılmasıdır. Bu malzemeler, bebeğin ulaşamaması için ya kilitli dolaplarda tutulmalı ya da en üst raflardan birine yerleştirilmelidir.

    Ocak üstünde kaynayan yemek, süt, su gibi şeyler çocuklar için her zaman tehlikedir. Bebek mutfaktayken özellikle ocak ve fırında pişen malzeme varsa bebek yalnız bırakılmamalı, tehlikeli alana yaklaştırılmamalıdır. Tencere, tava gibi mutfak gereçlerinin sapları ocakta arka tarafa bakacak şekilde yerleştirilmelidir.

    Banyo ve tuvaletlerde klozet yetişkinler için herhangi bir tehlike arz etmese de bebekler için böyle değildir. Özellikle küçük bebeklerin klozette boğulma, klozete düşme tehlikesine karşı klozet kapağını kapalı tutmak, yine bu kapaklar için üretilmiş kilitlerden yararlanmak gerekir. Evde bir bebek olduğu akıldan çıkarılmadan, boğulma riskine karşı kovalar, küvet ve havuz su dolu halde bırakılmamalıdır. Kesici jilet, traş makinesi gibi aletler ulaşılamayacak yere konulmalıdır. Yine banyolarda da kimyasal malzemeler açıkta bırakılmamalıdır.