Kategoriler
Kişisel Gelişim

Evin Neşe Kaynağı Nedir?

Benim canım okuyucularım; hepinizi sağlık, afiyet, huzur dileklerimle selamlıyorum, rahmet ve bereket üzerinize olsun. Vallahi artık günler bir lokmacık kaldı, çabucak bitiveriyor. Haftalar hızlı tren gibi, aylar su gibi geçiyor… Sizinle her ay bu sayfada, yeniden yeniden büyük bir özlemle buluşuyoruz. Geçen ay hatırlayacaksınız, erkek evlat konusunu incelemiştik. Şimdi de gözümüzün bebeği kızçelerimizi konu edeceğiz.

Kız çocukları ile erkek çocukları arasında dağlar kadar fark vardır. Erkek evlat ebeveynlerde fiziksel performans ve buna bağlı olarak her daim yüksek kondisyon isterken kız çocukları gayet sakin ve huzurludur; evde yayılmacı bir politika izlemez, odasında oyuncakları ile uzun vakitler geçirebilirler. Ancak onların da farklı merakları ve handikapları vardır.

Bebek Merakı: Bebekler, kız çocuklarının vazgeçilmez oyuncağıdır. Bizim zamanımızda bebek çeşidi çok azdı. Ancak zaman ilerledikçe firmalar, kız çocukların bebek merakını, ana babaların da onların isteklerini yerine getirme hevesini fevkaladenin fevkinde kazanca çevirmişler ve resmen dünyayı çalkalayan bir bebek sektörü ve moda akımları oluşturmuşlardır. Plastik bebekler inovasyonla et bebeklere; et bebekler ağlayan, altını ıslatan bebeklere dönüşmüştür. Sonrasında lahana bebekler, lol bebekler, onların bebek arabaları, biberonları, kıyafetleri vs. derken paralar havada uçmuştur. Bir oyuncak bebek hele hele de yeni alınmışsa bir ya da birden fazla kız çocuğunu en az iki saat boyunca sorunsuz eyler. Uyuttum uyandırdım, mama yedirdim, üzerini değiştirdim, giydirdim kuşattım derken kız çocuğu evde kendi kendine mutlu bir şekilde takılır.

Mutfak Merakı: Küçük kız çocukları mutfakta annelerine yardım etmeye bayılırlar. Gerek sofra kurma-kaldırma sırasında gerekse yemek yaparken annelerine yardım etmek isterler. Anneler için kızlarının yardım hevesi her ne kadar ekstra iş anlamına gelse de çoğu anne özellikle hamur işi yapıyorsa en azından bir parça kızçesine vererek masanın yanında kızının yardım(!) etmesine mecburen izin verir. Oyuncak sektörü de durur mu, hemen mini mutfak ürünleri ve hatta kesilip bölünebilen plastik sebze-meyveler üretip piyasaya sürer. Kız çocuğunun bulunduğu hemen her evde olan bu mutfak setlerine ek olarak anne, gerçek hayatta kullandığı malzemelerden bir plastik kap, bir küçük çorba tenceresi, bir çelik süzgeç, iki de biber verdiğinde oyun gerçek bir boyut kazanır ve kız çocuğunu üç saate kadar oyalar.

Prenseslik Merakı: Bir evde bir kız bebek doğduğu andan itibaren o evin, tüm sülalenin ve yaşadığı mahallenin otomatikman prensesi ilan edilir. Neredeyse doğduğu andan itibaren prenses muamelesi görmeye, prenses kıyafetleri ve taçlarına alışan küçük kızçe daha sonraları sırtına taktığı rengarenk tül kanatlarla görünümünü tamamlar. Herkesin üzerine titrediği, özellikle babalarının el üstünde tuttuğu bu sevimli ve bıcır bıcır kız çocukları prenses olduklarına kayıtsız şartsız -içlerinde en ufacık bir şüphe olmadan- inanırlar, daha sonra büyüdüklerinde sıradan bir seçmen oldukları kendilerine lisanımünasiple anlatılacaktır. Gerçek hayattaki statüleri ile ilgili travmayı çok kısa sürede atlatabildiklerini söyleyebiliriz, bu konuda endişe edilmesin.

Oyun Hamuru Merakı: Oyun hamuru her ne kadar hem erkek hem kız çocukları için cazip bir eğlence olsa da kız çocuklarının hamurla oynamayı daha çok sevdiğini gözlemledim. İçinde hamur geçtiği için mi kız çocuklarının daha çok ilgisini cezbediyor bilemem ama birkaç renk oyun hamuru ile bir kız çocuğu tahmin edemeyeceğiniz kadar uzun oynayabilir. Çiçek, mantı, pide, pastadan başlayıp hayvanlar alemine kadar akıllarına gelen her şeyi hamurdan kolayca yapıp saatlerce üretimde bulunabilirler. Vaktiyle bizim jenerasyonun bahçede toprakla oynamasına benzettiğim oyun hamuru eğlencesi de bir zamanların killi çamurla oynama keyfinin inovasyonu sayılabilir.

Allah isteyen herkese sağlıklı ve hayırlı evlat sahibi olmayı nasip etsin diyor ve huzurlarınızdan ayrılıyorum…

Gördünüz nasıl da kolay,

Kız çocuğu eylemek.

Erkek çocukta iş değişir,

Onları zapt etmek gerek…