İçeriğe geç

Fazla Terlemek Neden Olur?

    Terleme eylemi vücudun sıcaklığı belli bir noktada sabit tutmaya çalışması ile ortaya çıkmaktadır. Vücut belli bir sıcaklıkta kalabilmek için terleme fonksiyonuna başvurmaktadır. Terlemek hemen her insan için normal rutin bir fizyolojik eylemdir. Kişilerin yaşına, kilosuna, fiziksel aktivitelerine göre terleme oranları ve sıklıkları değişiklik göstermektedir.

    Terleme bir hastalık değil vücudun kendine has bir özelliğidir. Ancak aşırı terleme bazı durum ve koşullarda bir rahatsızlık olarak kabul edilmektedir. Hiperhirosiz adı verilen bu rahatsızlık vücudun ihtiyacı olduğundan fazla terlemesi ile ortaya çıkmaktadır. Hiperhidrosiz ikiye ayrılmaktadır.

    Primer: Aşırı terleme ile karşılaşan bireyin herhangi bir sağlıksal problemi olmamasına rağmen yoğun ter kaybı ile ortaya çıkan durumdur.

    Sekonder: Burada ise aşırı terlemenin altında başka hastalıklar yatmaktadır. Terlemenin kaynağı farklı rahatsızlıklardan gelmektedir. Örnek olarak diyabet, tiroid, obezite, aşırı alkol tüketimi, menapoz, kalp ve solunum hastalıkları verilebilir.

    Fazla terleme neden olur?

    Tüketilen gıdaların terlemede önemli bir rol oynadığı tahmin edilmektedir. Aşırı terlemenin en temel kaynaklarından bir tanesi hormonal rahatsızlıklardır. Bu rahatsızlıklar metabolizmayı hızlandıran hastalıklar olarak kabul edilmektedir. Hipertiroid bu hastalıklardan bir tanesidir.

    Aşırı terlemenin bir diğer nedeni ilerleyen yaştır. Kadınlarda menapoz döneminde ve sonrasında aşırı terleme yaygınca görülmektedir. İlerleyen yaş ile vücut fonksiyonlarını tam manası ile yerine getiremediği için yapılan pek çok fiziksel eylem daha fazla terlemeyi beraberinde getirmektedir.

    Terlemenin sebebi genetik olabilir. Doktorlar tarafından aile öyküsü olarak nitelendirilen yakın akrabalarda bulunan rahatsızlıkların bir sonra ki nesillere geçmesidir. Bu rahatsızlıklardan bir tanesi de aşırı terlemedir.

    Özellikle primer aşırı terleme grubunda daha çok karşımıza çıkan aile öyküsü bireyin herhangi bir rahatsızlığı olmamasına karşın genetiksel olarak yakın aile bireyi ile aynı bölge veya bölgelerde aşırı terleme yaşadığı gözlemlenmiştir.

    Yazımızda da belirdiğimiz gibi terlemenin sebebi pek çok hastalıktan kaynaklanıyor olabilir. Bunları sıralayacak olursak; akciğer rahatsızlıkları, yüksek ateş ve enfeksiyonlar, tüberküloz, çocuklarda C ve D vitaminin eksikliği, diyabet, şeker hastalıkları, hipoglisemi, tiroid bezlerinin fazla çalışması, kalp rahatsızlıkları, bazı kanser türleri, kompleks bölgesel ağrı belirtileri, düzenli kullanılan bazı ağır ilaçlar örnek olarak ateş düşürücü, antidepresan vb. Terleme deyip geçmeyin, altında yatan sebepleri araştırın. Aşırı terlemenizin alında bilmediğiniz, aklınıza gelmeyecek başka ciddi rahatsızlıklar olabilir.