İçeriğe geç

Göbek Neden Olur?

    Göbek en temel tanımı ile kişinin karın bölgesinde meydana gelen kontrolsüz yağlanma artışıdır. Peki neden insanlarda göbek oluşur? Bunun ana nedeni genellikle doğuştan gelen genetik faktörlerdir. Bunlara örnek verecek olursak insülin direnci, triod, polistik over gibi hastalıklar başı çekmektedir.

    Hastalıkların yanı sıra kişilerin yaşları ilerledikçe karın bölgesindeki yağlanma oranları arttığı gözlemlenmiştir. Bunun sebebi de yaş ilerledikçe ortaya çıkan menopoz ve andropozdur.

    Cinsel hormonların azalmasından kaynaklanan bu hastalıklar göbek ile alakasız gözükse de aslında birbiri ile bağlantılıdırlar. Zira cinsel hormonların en büyük görevlerinden bir tanesi de yağ yakımdır. İlerleyen yaşlarda azalan bu hormonlar yağlanmaya davetliye çıkartmaktadır.

    İki tip göbek oluşumu yani karın yağlanması bulunmaktadır. Bunlardan ilki içsel yağlanma diğeri ise deri altı yağlanmadır. İçsel yağlanmanın etkilediği bölgeler karaciğer ve diğer karın organlarını kaplayan yağ anlamına gelmektedir. Yüksek oranda içsel yağlanma metabolik sendrom, diyabet, kalp rahatsızlıkları ve bazı kanser türlerine ne yazık ki davetliye çıkartmaktadır. Deri altı yağlanması ise adını aldığı şekildedir.

    Doğrudan derinin altında depolanan yağ ile oluşan tabakadır. Bu yağlanma vücut ısısını dengeleme ve organları koruma görevi görmektedir. Deri altı yağlanmasındaki orantısız artışlar, içsel yağlanmayı doğrudan tetiklemektedir.

    Rafine tahıl tüketimi göbek oluşumunda önemli bir rol oynamaktadır. Gündelik hayatımızda rafine tahıl tüketiminden uzak durulması gerekmektedir. Besin değeri olmayan ancak kalori değeri yüksek pek çok şekerli gıda piyasada yer almakta.

    İnsanlar her gün farkında olmadan bu ürünlerin birçoğunu tüketmekte. Yine bu yüksek kalorili gıdalarda göbek oluşumuna sebep olmaktadır. Gün içerisinde vücudun ihtiyacından fazla kalori tüketmesi ve bunu yakacak kadar efor, hareket sergilememesi doğrudan karın bölgesinde yağlanmaya sebep olmaktadır.

    Göbeği önlemede protein tüketimi çok önemlidir. Yapılan araştırmalara göre yüksek miktarda protein tüketen kişilerde göbeğe daha az rastlanmakta. Gün içerisinde düşük protein miktarına sahip gıdaları tüketmediğinizden emin olun.

    Yağın her türlüsü göbeğinize zararlıdır. Özellikle trans yağlar içsel yağlanmada baş rol oynamaktadır. Trans yağların yanı sıra yapay trans yağlarda pek çok rahatsızlığa ön ayak olabileceği gibi yine göbeklenmeye sebep olmaktadır. Tükettiğimiz yağ ve yağ içerikli ürünlerde bilinçli hareket etmekte fayda var.

    Düzenli alkol tüketimi de içsel yağlanmayı tetikleyici etkenlerden bir tanesidir. Düzenli ve yüksek miktarlarda tüketilen alkol sadece bel bölgesinde değil vücudun genelinde yağlanmaya sebep olmaktadır. Tüm bunlara ek olarak alkol tüketimi çeşitli karaciğer hastalıklarına ve kanser türlerine sebep olmaktadır.

    Az önce de bahsettiğimiz gibi çok tüketip az hareket etmekte göbeğe sebep olmaktadır. Mümkün olduğunca imkanlar dahilinde spor ve fiziksel aktivitelerde bulunmak çok önemlidir. Özellikle yemeklerden sonra uyumamak ve yürüyüş yapmak göbeklenmeye karşı bir önleyici olacaktır. Zira gıda tüketimi sonrası hareketsizlik göbeklenme sürecini büyük oranda körüklemektedir.

    Stres ve yetersiz uykuda göbek bölgesinde yağlanmaya sebep olan etkenlerdendir. Stres ortamında bağırsaklar ve daha pek çok ortam düzenli bir şekilde çalışamaz. Yine aynı şekilde uykusunu alıp dinlenmemiş bir beden tüm işlevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getiremez. Düzgün çalışamayan bağırsaklar da göbeklenmeye sebep olmaktadır.