Güneş tutulduğunda, nâfile namaz kılar gibi, cuma namazını kıldıran imam ile beraber ezansız ve kametsiz, açıktan okumaksızın ve hutbesiz iki rekât namaz kılmak sünnettir. Bu namazı (uzun sûrelerle) uzatmak sünnettir. Yine rükû ve secdelerini de (tesbihlerle) uzatmak sünnettir. Sonra imam, dilerse kıbleye yönelmiş bir şekilde oturarak dua eder veya ayakta insanlara yönelmiş olarak dua eder. Bu ikincisi daha güzeldir. İnsanlar da güneşin açılması tamamlanana kadar imamın duasına âmin derler.
Şayet imam hazır olmazsa ay tutulmasında, gündüz vakti müşahede edilen karanlık anında şiddetli rüzgâr ve korku zamanlarında olduğu gibi herkes tek başına namaz kılar.1
Şafilere Göre Güneş ve Ay Tutulması Namazı
Güneş ve ay tutulması namazları müekked sünnettir. En azı öğle namazının sünneti gibi iki rekâttır. En kâmil olanı ise iki rekât olup her rekâtta iki kıyam ve iki rükû vardır. Her iki kıyamda kıraat ve her iki rükûda da tesbihler uzatılır. Secdelerde ise fazlalık yoktur, fakat tesbihler uzatılır. Ay tutulması namazında kıraat sesli, güneş tutulması namazında ise gizli yapılır.
Bu namazlar cemaatle kılındıysa, ondan sonra bayram hutbeleri gibi iki hutbe okumak sünnettir. Fakat bu hutbelerin başında tekbir yerine istiğfar getirilir.
Güneş tutulması namazının vakti, güneşin açılması veya batması ile sona erer. Ay tutulması namazının vakti ise, ayın açılması veya güneşin doğmasıyla sona erer.2
Kaynakça
- Merakıs Saadet
- Saadetül Mübdetin