İçeriğe geç

Halid Bin Velid Kimdir? Hiç Savaş Kaybetmeyen Sahabe

    Halid Bin Velid Hicretten 35 ila 39 sene öncesinde Mekke’de doğan ve katıldığı 100 ‘ü aşkın savaşta asla yenilmeyen biri olarak tarihteki en büyük komutanlar arasındadır. Uhud savaşında ilk kez Müslümanlara karşı savaşmıştır. Hendek savaşında son kere Müslüman kişilere karşı savaşmıştır ve Hudeybiye Antlaşması ardından kardeşi Velid aracılığıyla İslam’ı kabullenmiştir.

    Müslüman olmasının ardından hem seferleri hem de askeri dehası ile beraber İslam’ın yayılmasında etkisi olmuştur. Hz. Muhammed, ona Allah’ın Kılıcı adını vermiştir. Onu en fazla üzen şey ise savaşta değil yatağında ölmesiydi.

    Halid Bin Velid Hayatı Kısaca

    Halid Bin Velid hayatı kısaca baktığımızda 590 senesinde doğmuştur. Annesinin adı Lübabe’dir. Babasının adı da Mahzum kabilesinden Velid bin Mugire’dir. Halid Bin Velid ailesi askeri konularda uzmanlaşmış kişilerdir ve iyi bir askeri eğitim alarak İslam’a büyük hizmetlerde bulunmuştur. Halid Bin Velid, Kureyş arasında askerliği ve süvariliği ile tanınırdı. Müslüman olmadan önce düşman birliklerinden birinin kumandası olarak görev aldı.

    Katılmış olduğu hiçbir savaşı kayıp etmeden Halid Bin Velid, zamanında İslam ordusu komutanlığını yapmış Hz. Ebubekir’in vasiyetini yerine getirerek mücadele etmiştir. Bunun dışında Halid Bin Velid hakkında eşi ve çocukları konusunda çok az bilgi yer alıyor. Rivayetlere göre tamamı Suriye’de veba salgınında ölen kırk çocuğu olduğu rivayet ediliyor. Halid Bin Velid soyundan gelenler arasında birçok aile ve kabile bulunuyor. Bunlardan en önemlileri Süleyman bin Halid, Muhacir bin Halid ve Abdurrahman bin Halid örnek verilebilir.

    Halid Bin Velid Savaşları

    Halid Bin Velid, Hz. Muhammed’in kendine ‘’Allah’ın kılıcı’’ denmesi yani Seyfullah unvanını vermiş olduğu bir komutandır. Halid Bin Velid savaşları oldukça fazladır ve hepsinden zaferle ayrılmıştır. Müslüman olduktan sonra İslam’ı yaymaya devam etmiştir. Asker gücünü elinde bulunduran Halid Bin Velid aynı zamanda Kureyş kabileleri gibi ticaretle meşgul biri olmuştur. Kabilesi Hicret’ten sonra Müslüman kişilere karşı başlayan silahlı mücadelelerde aktif görevler yer almıştır. En bilinen savaşlardan olan Uhud ve Hendek savaşı içerisinde mücadele etmiştir.