İçeriğe geç

Hamilelikte Kanama Neden Olur Ne Yapmalı?

    Hamilelik kadınlar için gerek psikolojik gerekse biyolojik olarak çok spesifik bir dönemdir. Hamilelik sürecinde kadın vücudunda her yönü ile birçok farklı değişim meydana gelir.

    Gebelik sırasında kanama, dönemine ve durumuna göre farklı anlamları taşımaktadır. Her hamilenin korkulu rüyası olan kanama durumu, gebeliğin sağlıklı yürümesi için dikkatle takip edilmeli ve gerekli aksiyonlar gecikmeden alınmalıdır.

    Hamilelikte Kanama Nedenleri Nelerdir?

    Hamilelikte kanama sıklıkla görülen bir durumdur. Kanamanın olduğu hafta, miktarı ve tekrarlayıp tekrarlamadığı gibi hususlar olayın ciddiyetini belirlemektedir. Gebelik kanamaları belli başlı kategorilere ayrılmıştır:

    Yerleşme kanaması: Döllenen yumurtanın rahme yerleşmesi sürecinde olur. Normal bir kanamadır.

    İlerleme kanaması: Hamileliğin başlangıcı döneminde gerçekleşir. Hormonal değişime vücudun tepkisel yaklaşımı olarak adlandırılır.

    Servikal kanama: Gebelik sürecinde cinsel ilişki sonucu gerçekleşebilir. Sürekliliği yoksa normal karşılanır.

    Dış hamilelik kanaması: Döllenen yumurtanın rahim dışına yerleşmesi sonrası oluşur. Baş dönmesi ve ağrı eşlik eder. Mutlaka doktora başvurulması gerekir. Anne adayı için tehlikeli bir süreçtir.

    Mol gebelik kanaması: Erken gebelik sonucu oluşur. Uzmana danışılması gerekmektedir.

    Hamilelikte Kanama Nasıl Durdurulur?

    Hamilelik sürecinde kanamaların değerlendirilmesi ve izlenmesi mutlaka uzman kontrolünde yapılmalıdır.

    Kanamaların takibi ancak doktorlar tarafından yapılabilir. Hamileye gerekli durumlarda ilaç tedavileri ve hastaneye yatış gibi seçenekler uygulanabilir.

    Sürecin riskine ve alınacak kararlara göre ameliyat gibi opsiyonlar değerlendirilebilir. Hamilelik sürecince kanama riski her zaman vardır.

    Her kanama tedavi gerektirmediği gibi bazı durumlar hızlı ve erken müdahale nedeni olabilir. Tüm bu durumlar, ancak uzman doktorlarca tayin edilebilir.