Hemogram nedir sorusu özellikle tıp dünyasında sıklıkla araştırılan konular arasındadır.Hemogram, kan sayımı anlamına gelen ve kan hücre elemanlarının sayı oranlarını veren testleri kapsar. Birçok hastalık konusunda fikir sahibi olmaya yarayan bu kan tahlili ile herhangi bir iltihap durumu anlaşılabilir. Üstelik meydana gelen hastalığın virüslere mi bağlı, yoksa bakteriyel mi olup olmadığı da hemogram testleri ile görülebilir. Hemogram ne işe yarar geneline baktığımızda,
- Kansızlık durumu hemogram testi ile anlaşılabilir ve hangi türde bir kansızlık olduğu da öngörülebilir.
- Lösemi yani kan kanseri ve diğer kanserlerin durumu hemogram testi ile tahmin edilebilir.
- Alerjik bir durum, hemogram raporunda görülen ‘’Eozinofil’’ artışı ile görülebilir.
- Kemik iliği rahatsızlıkları, anemi, enfeksiyonlar, vücut savunmasındaki hücre rahatsızlıkları gibi çeşitli durumlarda hemogram testi kullanılır.
Hemogram Nasıl Yapılır?
Hemogram testi yaptırmak isteyen bir kişi öncelikli olarak doktor kontrolünde kan vermelidir. Bu noktada Hemogram testi nerede yapılır sorusunu cevaplayacak olursak, içinde herhangi bir sağlık kuruluşu veya laboratuvarı bulunan hastanelerde yapılabilir. Hemogram testinde kan verirken açlık veya tokluk şartı aranmaz. Kişilerden alınan kan numuneleri 10 saat kadar buzdolabında bekletilir ve 18 saat içerisinde analiz edilmesi için uygun hale getirilir.
Mor kapaklı EDTA maddesi ile beraber kanın tüp içerisinde pıhtılaşması durumu önlenebilmektedir. Kanın bir bölümünde meydana gelen parçalanma durumuyla hemoglobinler hücre dışına çıkar ve kanın diğer kısmında sadece seyreltme işlemi uygulanarak hücre sayımı gerçekleştirilir. Bunun sonucunda hemogram değerleri hesaplama işlemi cihazlarda otomatik şekilde yapılır.
Hemogram Değeri Kaç Olmalı?
Hemogram değeri kaç olmalı genel olarak birkaç farklı şekilde bakılabilmektedir. Hemogram ile bakılan değerler, kırmızı kan hücre sayısı (RBC), hemoglobin (HB) ve hematokrit (HCT), ortalama eritrosit hacmi (MCV), beyaz kan hücresi sayısı (WBC), trombosit sayısı (PLT) gibi değerlere bakılır ve her birinin olması gereken değer farklıdır. Aynı zamanda bu değerler raporlama sırasında sınır değerlerden yüksek veya düşük olması durumuna göre raporlanır. Hemogram değeri yetişkin ve çocuklarda tamamen farklıdır. Daha net ve doğru sonuçlar için doktor kontrolünde görüşülerek yapılması gerekir.