İçeriğe geç

İshal Neden Olur Nasıl Geçer?

    İshal, kişinin normalden daha sulu, sık ve gevşek şeklinde dışkı çıkartması durumuna denmektedir. Tıp dilinde bir diğer adı diyare’dir. İshal, bebeklerden yaşlılara her yaşta ve her cinsiyette görülebilmektedir. Birçok farklı hastalık kaynaklı oluşabilen ishal, çok önemsiz olabildiği gibi ciddi sorunlara işaret eden bir sağlık durumuna da işaret edebilir.

    İshal neden olur?

    İshaller genellikle herhangi bir müdahaleye gerek olmadan birkaç gün içerisinde kendi kendine geçmektedir. Belli başlı ishal sebepleri şunlardır:

    • Parazitler
    Virüsler
    • Bakteriyel enfeksiyonlar
    • Soğuk algınlığı
    Besin alerjisi
    • Besin zehirlenmesi
    • Laktoz intoleransı
    • Antibiyotikler
    • Sindirim bozuklukları

    İshal türleri nelerdir?

    İshal, insanda yaşandığı duruma göre üç çeşide ayrılır;

    1. Akut ishal: Kısa süreli görülen, basit sebeplere bağlı olan ve herhangi bir müdahale gerekmeden kendiliğinden geçen ishal türüdür.
    2. Kalıcı ishal: Kişisel olan, kişilerde belli dönem veya zamanda gerçekleşen genelde iki üç gün süren ve tedavi gerektirmeyen ishaller bu kategoridedir.
    3. Kronik ishal: Üç haftadan fazla süren, farklı hastalıklara eşlik eden ve doktor kontrolü gerektiren ishallerdir.

    İshal nasıl tedavi edilir?

    İshal süresince vücut yüksek su kaybı yaşamaktadır. Evde dinlenmek ve kaliteli bir istirahat ishal tedavisinde tavsiye edilmektedir. Bu dönemde bol su ve elektrolit dengeli sıvıları tüketmek oldukça yararlıdır. Beslenme kaynaklı bir ishal yaşanıyorsa bu alışkanlıklarda belirgin bir değişiklik yapmak önemlidir. Probiyotik ürünler, bağırsak aurosı için fayda sağlayacaktır. Özellikle şekerli içecekler, mayalı ürünler, aşırı yağlı ve kızartmalar ishal döneminde kaçınılması gereken besin türleridir.

    Daha ağır vakalarda doktor kontrolü, kan tahlili ve tıbbi uygulamalar gerekebilir. Gıda zehirlenmesinden şüpheleniliyorsa hızlıca sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir. Bu tarz ishal vakalarında ilaç ve antibiyotik alınması istenebilir.