İslamda evlilik teklifi var mı? Dinimizde evlilik teklifi vardır. Her iki taraf içinde evlilik teklifi yapmada bir sakınca yoktur, caizdir. Teklif erkekten veya kadından gelebilir. Erkekten gelirse, kadının kabul edip etmemesine, kadından gelirse erkeğin kabul edip etmemesine bakılır. Şâfilere göre dini evlenme teklifi, kadının velisi tarafından erkeğe yapılabilir. (Kaynak: Zühaylî, el-Fıkhü’l İslami, 7/38)
İslamda kadının evlilik teklifi etmesi uygun mudur? İslam’a göre ergenlik çağına gelmiş, dinen evlenmesi caiz olan kadınların beğendikleri erkeğe evlilik teklifinde bulunmaları caizdir. Bu konuda utanmak yanlıştır. Kadın evlilik teklifini kendi de yapabilir veya bir aracı ile de teklifini erkeğe iletebilir.
Dini evlilik teklifi icap ve kabulden oluşan iki tarafın birbirine verdiği anlaşma niteliği taşıyan sözlere bütünce verilen genel isme denir. Bu teklifler için hususi kelimeler veya cümleler yoktur. İsteyen kendi dilince ve nasıl uygun buluyorsa, kendince teklifini öyle yapabilir. Bunun için bir zorlama ve şart yoktur.
Dinimizde evlilik teklifi sadece evlenmeyi düşünen erkek ve kadın bireyler tarafından yapılması zorunlu olan bir şey değildir. Bu teklifi tarafların annesi ve babası da onların adına yapabilir.
Hz. Muhammed’e ﷺ o zamanda yaşayan kadınlardan bazıları bizzat kendileri gelerek evlilik teklifinde bulunmuşlardır. İslamda evlilik teklifi temelleri daha o zamandan beri atılmıştı. İnsanlar kendileri güzel ahlaklı olarak gördüğü veya anne babasının tavsiyesi üzerine ahlakının güzel olduğu bilindiği kişilere teklif yapılırdı.
Kadın ve erkeklerin bizzat evlilik teklifinde bulunabildikleri gibi baba ve annelerinde bizzat evlilik teklifinde bulunabildiklerini bahsettik. Buna artı olarak erkek annesi ve babası ile beraberde evlenme teklifinde bulunabilirken aynı şey kadın tarafı için de geçerlidir.
Evlilik teklifi caiz mi? Kısaca özetlemek gerekirse dinimize göre evlilik teklifi yapmak caizdir. İslami kurallar çerçevesinde erkekte kadında evlilik teklifinde bulunabilir, her hangi bir mahzuru yoktur. Dini evlilik teklifi kesin, açık ve anlaşılır bir şekilde olmalıdır.
Evlenme teklifi yaparken söylenilen sözlerin taraflar kendince uygun olduğu şekilde yapabilir dedik. Fakat dinimizde evlilik akdi bir anlaşmadır. Bu sebeple teklifinde de cevabında da kullanılan kipler önem arz etmektedir. Bunlar doğru olmaz ise evlilik akdi gerçekleşmez.
Eğer şimdiki zaman, geçmiş zaman ve emir kipleri ile teklif yapılır ve kabul edilirse dinimize göre akit gerçekleşmiş olur. Mesela, seni nikahlıyorum, kabul ediyorum gibi. Seni kendime nikahladım kabul ettim gibi veya beni kendine nikahla, sana kendimi nikahladım gibi. Gelecek zaman kipi ile yapılırsa akit gerçekleşmiş olmaz, seninle evleneceğim gibi.