İstimdat rabıtası ihtiyaç halinde yapılan rabıta demektir. İstimdat ise yardım istemek demektir. Akşam yapılan ders rabıtası dışındaki zamanlarda yardım istemek için yapılan rabıtalara genel olarak Tasavvuf literatüründe istimdat rabıtası denir. İstimdat rabıtası tehlike anında, zorda kalınca, yardıma ihtiyaç halinde yapılır ve mürşidinden istimdat istenir.
Bu rabıtanın yapılış şekli normal ders rabıtası ile aynı olup daha önce rabıta yaparken ne görülür adlı makalemde anlattığım gibidir. Tek farkı akşam namazından sonra yapılması gibi bir şartının olmamasıdır. Bu rabıta ile ilgili Abdülkadir Geylani Hazretlerinin bir kıssası şöyledir:
Bir gün Abülkadir Geylani Hz. her zamanki gibi millete sohbet ediyordu. Bu sırada bir müridesine dağda iş yaparken bir erkek musallat oluyor ve peşine takılıyor.
Kadın elinden geldiğince kaçmaya çalıştıkça adamda arkasından kovalamaya devam ediyor. Bir müddet sonra kadın yere düşünce erkek ona yetişiyor ve bu kadar benden kaçtın şimdi seni benim elimden kim kurtaracak diyor.
Bunun üzerine müride sağlam bir teslimiyet ile bütün gücüyle Abdülkadir Geylani Hazretlerinden istimdat istiyor ve Himmet ya gavs! Himmet ya Abülkadir Geylani diyor.
Bunun üzerine halka sohbette bulunan Abdülkadir Geylani Hazretleri o esnada yanından bir asa çıkardığı gibi kadının olduğu yöne doğru fırlatıyor. Sohbet meclisinden ta adama giden asa, kadının kaçmasına vesile oluyor. Bu kıssadan anlaşılacağı üzere istimdat rabıtası illaki normal rabıta gibi yapılmasına gerek yoktur. Bu rabıta da asıl önemli kişinin teslimiyeti ve bağlılığıdır.
İstimdat Rabıtası Nasıl Yapılır?
Bu sorun cevabı içinde bir kıssa anlatalım. Übeydullah Veli Hazretleri yine bir gün müritleri ile beraber otururken, birden üşümeye ve titremeye başlıyor. Bunun üzerine sufiler ne olduğunu anlamayıp hemen üzerini örtüp ısıtmaya çalışıyorlar. Fakat hiç bir işe yaramıyor. Hazret tir tir titrerken kapı çalıyor, açıyorlar ki hazretin talebesi gelmiş. Gelirken bir yere düşmüş olsa gerek tamamen ıslanmış ve tir tir titriyormuş.
Bu kıssada bize şunu anlatıyor ki: istimdat rabıtası her an yapılabilir ve nasıl yapıldığı hususunda şart bir şey yoktur. Tek önemli olan kişinin ihlaslı olması kalpten himmet istemesidir.
Bunun dışında akşam namazından sonra yapılan ders rabıtası vardır. Bu rabıta şeklinde kişi oturur ve mürşidi görüyor gibi düşünmeye başlar. İşte bu rabıtanın ne olduğu, nasıl olduğu ve ne görüldüğü gibi sorularınıza detaylı cevap almak için rabıta yaparken ne görülür başlıklı yazımı okuyabilirsiniz.
Allah’ın izin verdiği müddetçe her durumda yapılan rabıta etkisini gösterir ve kula yardım eder. Allah Teala bizi ihlaslı kullarında eylesin, Amin.