İçeriğe geç

Kan Nasıl Durdurulur? Durmayan Kanama İçin Evde Kesin Çözüm

    Kan nasıl durdurulur genel olarak baktığımızda basit yaralanmalar sonucunda meydana gelen kanamayı kısa sürede birkaç taktikle durdurabilirsiniz. Gün içinde iş yaparken küçük kazalar sürekli yaşanabilir ve hiç beklemediğiniz bir anda, vücudunuzun herhangi bir kısmında kanamayla karşı karşıya kazanabilirsiniz. Ufak kazalarda oluşan kan kaybını kontrol altına almak için belirli yöntemler mevcuttur. Kan kaybını kontrol altına almanın amacı, kesilen bölgeye kan gelmesini önlemektir.

    Evde Kanama Nasıl Durdurulur?

    Kanı ne durdurur evde yapabileceğiniz yöntemler arasında ilk olarak yaraya baskı uygulamak geliyor. Basınç uyguladığınız zaman kan sızsa bile kompresi kesinlikle çıkartmayın. Kompresi erken çıkartmak demek kan pıhtısının daha da artmasına sebep olur. Bunun yerine elinizde bulunan bezi daha da fazlalaştırmak gerekir ve üzerine 5 ila 10 dakika arasında basınç uygulamaya devam edebilirsiniz.

    Durmayan kanama için de yapabileceğiniz yöntemlerden biri buz yöntemidir. Kanı durdurmadan öncesinde kanın hangi şiddette nereden aktığını tespit etmelisiniz. En ufak şiddette bir kan akışı gözlemleniyorsa öncelikle yapılması gereken, kan etrafına buz gezdirilmesidir. Fakat bundan önce mutlaka basınç uygulayarak kanı kesmeye çalışmalısınız.

    Küçük Kesiklerde Kan Nasıl Durdurulur?

    Gün içinde jilet, bıçak tarzındaki kesici aletler cam kırıkları yüzünden küçük kazalar yaşayabilmektedir. Beklenmeyen zamanlarda vücudun çeşitli noktalarında kesik durumları ile karşı karşıya gelebiliyoruz. Küçük kesiklerde kan nasıl durdurulur baktığımızda bu tarz kesikler için basit bir yara bandı kullanabilirsiniz. Kesik sonucunda kanayan yer üzerine gazlı bez ile baskı yaparak tampon yapmanız gerekir. Gazlı bez bulunmuyorsa, temiz olması şartıyla farklı bir bez kulanın.

    Parmaktaki Kan Nasıl Durdurulur?

    Parmaktaki kan nasıl durdurulur için yapmanız gereken ilk şey dezenfekte etmek ve yara bandı yapıştırmaktır. Eğer, tampona rağmen kar durmamışsa, kesik çok derinse, enfeksiyon belirtileri varsa, yaranın etrafında uyuşukluk hissi görülüyorsa, kanama hayvan veya insan ısırığı sonucunda oluşmuşsa ve iç kanama gibi belirtiler varsa mutlaka doktora başvurmanız gerekir. Kanamaları durdurma aşamasında kesinlikle bilmediğiniz maddelerle yarayı temas ettirmeyin. Kanama olan bölgeye asla kolonya dökmeyin veya tütün, pudra, yağ, çamur, sigara külü gibi şeyleri kesinlikle değdirmeyin.