Kavurma, Türk mutfağına özgü bir yemek türüdür. Genellikle kuzu, sığır veya tavuk eti kullanılarak yapılır. Kavurma, yavaş yavaş pişirilerek etin sulu kısmının buharlaşması sonucu elde edilir. Bu sayede, etin lezzeti artar ve kıvamı sertleşir. Bu makalemizde, kavurma nasıl yapılır, adım adım anlatacağız.
Malzemeler:
- 1 kg kuşbaşı doğranmış kuzu, sığır veya tavuk eti
- 2 yemek kaşığı tereyağı veya sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 adet büyük boy soğan
- 2 diş sarımsak
- 2 adet domates
- 2 adet sivri biber
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 su bardağı sıcak su
Hazırlanışı:
- Kuzu veya sığır etini yıkayın ve kuşbaşı doğrayın. Tavuk eti kullanacaksanız, kemiklerinden ayırın ve kuşbaşı doğrayın.
- Tereyağını veya sıvı yağı bir tencereye alın ve eritin. Soğanı ince ince doğrayın ve tencereye ekleyin. Soğanlar pembeleşene kadar kavurun.
- Sarımsakları ezin ve tencereye ekleyin. Domatesleri ve sivri biberleri küçük küçük doğrayın ve tencereye ekleyin. Tüm malzemeleri karıştırın.
- Kavurma yapacağınız etleri tencereye ekleyin ve karıştırın. Etler suyunu salıp çekene kadar karıştırarak pişirin.
- Etler suyunu çektikten sonra, biber ve domates salçasını tencereye ekleyin ve karıştırın.
- Sıcak suyu tencereye ekleyin ve karıştırın. Tuz ve karabiberi ekleyin.
- Tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte etler yumuşayana kadar pişirin. Arada bir karıştırın.
- Etler iyice piştikten sonra, kapağı açarak suyunu tamamen çekene kadar kavurma yapın.
Kavurma, sıcak olarak servis yapılabilir. Yanında pilav veya bulgur pilavı ile birlikte servis edilebilir. Ayrıca, kavurma üzerine tereyağı gezdirerek servis yapabilirsiniz. Kavurma, tavuk veya kırmızı et yerine, hindi veya sığır dana eti kullanılarak da yapılabilir.
