İçeriğe geç

Kıl Dönmesi Neden Olur?

    Kıl dönmesi birçok bireyde görülen sorunlardan biridir. Kıl dönmesi, özellikle kuyruk sokumunda kılın deri içerisine doğru uzaması, irin birikimi barındıran kist veya boşluklarla meydana geliyor. Bunun dışında kasık bölgeleri, koltuk altı, göbek bölgeleri veya parmak aralarında da görülebilmektedir. Kıl dönmesi hastalığını kolaylaştıran bazı neden ve risk faktörleri de bulunuyor. Bu nedenle tedavilerde mutlaka doktorlarla görüşülmesi gerekir. Bazı kıl dönmesi nedenleri,

    • Vücuttaki kıllarda günlük dökülen kıl miktarının fazla olması
    • Uzun süreli oturarak çalışmak
    • Kötü hijyen sorunu
    • Derinin uzun süre nemli olması
    • Kalça arasındaki yarığın derin ve dar olması

    Kıl Dönmesi Belirtileri Nelerdir?

    Erkek ve bayanlarda kıl dönmesi belirtileri genellikle 20 ila 40 yaş arasındaki grupta sıkça görülür. Bunun dışında yoğun kıl dokusu bulunanlar, sürekli olarak oturarak çalışanlar, erkekler ve esmer tenli olanlar en sık görülen risk gruplarıdır. Kıl dönmesi belirtileri arasında ağrı, şişlik, kronik akıntı genel belirtilerdir. Kıl dönmesi genellikle kalça arasında görülse de koltuk altında ve kasıkta sıkça görülebiliyor. Tanı içinde hastalar doktora başvuru yaptıklarında ilk olarak gözle muayene edilir. Kuyruk sokumunda görülen dönmeler kendini kolay şekilde belli eder. Çok nadir durumlarda ise MR çektirilir.

    Kıl Dönmesi Tedavisi

    Kıl dönmesinde apseli halinde genel anestezi altında veya lokal anestezi altında apse boşaltılmaktadır. Antienflematuar ilaçlar ve antibiyotik ilaçlar tedaviye eklenebilmektedir, fakat hastalığın asıl tedavisi de cerrahidir. Kuyruk sokumu kıl dönmesi veya diğer alanlarda meydana gelen kıl dönmelerinde basit tedaviler uygulanır. Özellikle küçük çaplı kistlerde, kist içerisinde gümüş nitrat enjekte edilir ve kist cilt ağızlarının çıkarılmasıyla tedavi edilir. Tekrar etme oranı da yüzde 50 civarında görülüyor.

    Kıl dönmesi tedavisi için, açık cerrahi yöntemlerde, kistler olduğu gibi çıkarılır ve doku açık bırakılmaktadır. İyileşme süresi de uzundur ve sürekli pansumanlar sebebiyle tekrar ve ağrı olasılığı oldukça yüksektir. Kapalı yöntemlerde, kistler baklava dilimi olarak çıkarılır. Sağ kalçadan kaydırılan ciltte yağlı doku ile açık olan alanda işlem yapılır. Fakat ardından dikiş atılır ve ilk hafta yemeklerde ve tuvalet kullanımı dışında oturulması önerilmez.