İçeriğe geç

Koah Hastalığı Nedir Nasıl Geçer? KOAH Belirtileri Nelerdir?

    Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı yani KOAH, özellikle kovid salgını ile ülkemiz gündeminde adından sıkça söz ettirdi. Akciğer kaynaklı bir hastalık olan KOAH, broşların tıkanmasıdır. Ülkemizde her 20 kişiden birinde görülmektedir. Koronavirüs bulaşan KOAH hastaları, iki hastalığın da akciğer kapasitesine darbe vurması nedeniyle ölümcül tehlike altındadırlar.

    KOAH Belirtileri Nelerdir?

    Akciğerlerde yer alan hava keseciklerinin daralması sonucu KOAH hastalığı meydana gelmektedir. Hastalık nefes darlığı, rahat nefes alamama, balgam, öksürük, göğüste daralma ve hırıltı gibi belirtilerle kendini belli etmektedir. Akciğer kapasitesini düşürücü bir rahatsızlık olan KOAH, ilerleyen süreçte kişinin günlük aktivitelerini bile yapamaz ve yatar hale düşmesine neden olabilir. Solunum testi ile KOAH tanısı kolaylıkla yapılmaktadır.

    KOAH Nasıl Geçer?

    KOAH kronik bir rahatsızlık olup ilerleyici bir yapıya sahiptir. Kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. KOAH hastalarına ilerlemeyi durdurucu-yavaşlatıcı ve hastalık semptomlarını hafifletici tedaviler uygulanmaktadır. Tedaviler, KOAH hastasının bulunduğu evreye göre şekillenmektedir.

    • Hafif evre: Tanı yapmak çok zordur. Belirtiler çok azdır. Hayat biçiminde alınacak basit önlemler yeterlidir.
    • Orta evre: KOAH belirtileri başlamıştır. Nefes darlığı günlük aktivitelerde sınır oluşturmaya başlar.
    • Ağır evre: Günlük rutinler oldukça zorlaşır. Kişide psikolojik çöküntü de başlar.
    • Çok ağır evre: Akciğer kapasitesi neredeyse yok olmuştur. Hasta normal hayatını güçlükle sürdürür.

    KOAH tedavisinde öncelikli olarak kişinin hikayesine odaklanılır. Sigara kullanımı varsa kesinlikle terk edilmelidir. Yaşam alanlarındaki hava kalitesi de KOAH hastaları için hayati öneme sahiptir. Oksijen tedavisi, perhiz, solunum egzersizleri ve ilaç tedavileri KOAH sürecinde tercih edilen araçlardır.