Kuymak aynı zamanda mıhlama ismiyle bilinmektedir. Karadeniz yöresinden Türk mutfağına katılan mükemmel bir lezzettir. Adı ve yapılışı da yöreden yöreye farklılık gösterir. Kuymak içinde kaymak kullanıldığından dolayı mıhlamadan farklı olduğu da söylenmektedir. Kuymak genel olarak tereyağı, mısır unu ve peynirin eşsiz bir uyumu olarak yapılır. Kuymak nasıl yapılır genel olarak baktığımızda, gereken malzemeler, 2 tepeleme yemek kaşığı tereyağı, 2 tepeleme yemek kaşığı mısır unu, 1 su bardağı su, 1 kâse kolot peyniri, 1/2 çay bardağı kaynar su, 1 silme tatlı kaşığı tuz gerekiyor.
Kuymak Yapılış Aşaması
Kolay kuymak tarifi için ilk olarak mümkünse bir bakır tavada tereyağını eritin. Eridikten sonra üzerine mısır ununu ekleyin. Mısır ununun rengi döndükten sonra bir su bardağı su ekleyin. Suyu çekene kadar kavurun ve suyu iyice ektikten sonra içine kolot peynirini ekleyin.
Peynir tamamen eriyerek, suyunu çekene dek karıştırarak kavurun ve peynir eridikten sonra kaynak su ekleyin. Suyu çekip uzayan bir kıvam aldığında ocağın altını kapatın. Tereyağı hafifçe üstte biriktiğinde kuymağınız hazır anlamına gelir. Sıcak bir şekilde servis edebilirsiniz. Bir porsiyon kuymak, ortalama 325 kaloridir.
Kuymak Tarifinde Püf Noktalar
Kuymağın istenilen esneklikte olması için dikkat etmeniz gereken önemli noktalardan biride, kullanılacak peynirdir. Kaşar peyniri veya çeçil peyniri ile kuymak yapabilirsiniz. Kaşarlı kuymak tarifi için normal peynir yerine kaşar peyniri ekleyebilirsiniz. Fakat en iyi sonucu kolot peyniri ile alırsınız. Bunun dışında tereyağını bakır tavada pişirmeniz daha iyi bir sonuç için önemlidir. Trabzon usulü kuymak tarifinde yağ kendini bırakmaya başlayınca iki bardak soğuk su ilave edilmelidir. Genel olarak malzemelerin iyice birbirine geçmesiyle iyi bir kıvam oluşturmak önemlidir.
Bazı tariflerde kuymak, süt ve su karışımıyla yapılmaktadır. Fakat bu durum tamamen sizin damak zevkinize göre değişebilir. Kuymak pişirilirken altının kısık olması önemlidir. Topaklanma olmaması için de iyice karıştırmalısınız. Yaklaşık olarak 5 dakika, kuymağın pişmesi için yeterli olacaktır. En merak edilen konulardan biri de normal unla pişirilir mi sorusudur. Kuymak mısır unu ile yapılır, mıhlama ise beyaz unla yapılmaktadır.