İçeriğe geç

Menenjit Hastalığı Nedir Nasıl Tedavi Edilir?

    Menenjit, beyin ve omurilik bölgesinde görülen, ciddi bir iltihaplanma hastalığıdır. Çok ciddi ve hızlı müdahale gerektiren bir rahatsızlıktır. Menenjit, erken tanı ve doğru tedavi edilmediği zamanlar hayati risk oluşturur. Beyin ve sinir bölgesinde kalıcı ve geri döndürülemez hasarlara neden olabilir.

    Menenjit belirtileri nedir?

    Menenjit, ciddi semptomları olan bir hastalıktır. Menenjit olan kişide aşağıdaki belirtiler gözlemlenir:
    • Ateş
    Baş ağrısı
    • Kusma
    • Ense sertliği
    • Uykulu hal
    • Havale geçirme
    • Tepkisizlik ve sersemlik
    • Eklem ve kas ağrıları

    Bu belirtilerin hepsini ya da birden fazlasını gösterenlerin hızlı bir şekilde tıbbi yardım için kuruluşlara başvurması elzemdir.

    Menenjit sebepleri nelerdir?

    En çok görülen menenjit sebebi virüslerdir. Bakteri ve parazitler de bu rahatsızlığa sebep olabilmektedir. Hemen hemen tüm yaş gruplarında ve cinsiyette menenjit görülebilmektedir. Yukarıdaki bulguların varlığı, kan testi ve bilgisayarlı tomografi ile menenjit tanısı kolaylıkla yapılmaktadır.

    Menenjit nasıl tedavi edilir?

    Menenjit tedavisi için öncelikle kaynağın tespit edilmesi gerekir. Mantar kaynaklı menenjit vakalarında antibiyotik türevi ilaçlar kullanılmaktadır. Streoid ve antiviral ilaçlar da vakaya göre tercih edilebilmektedir. Bakteriyel menenjitle beyin hasarı bırakabildikleri için hızlı ve etkin bir tedavi çok önemlidir.

    Çocukluk çağlarında yapılan karma aşılarla menenjite sebep olan birçok faktörden korunulmaktadır. Bu nedenle çocukluk aşılaması çok önemlidir.

    Menenjit etkenleri hapşırma, öksürme, sıvı yolu ve dokunma gibi kolay yollarla bulaşabilmektedir. Menenjit hastası ile temas eden herkes koruyucu ilaç kullanmalıdır. Ellerin sık sık yıkanması, öksürürken ağzın kapatılması, hijyen kurallarına uyulması ve gıdaların iyi pişirilmesi gibi temel temizlik kuralları ile menenjit etkenlerinden korunulabilir.