Ofsayt bir futbol terimidir. Ofsaytı iyi bilen futbolcular bile bazen bunu karıştırabilmektedir. Bir oyuncunun kafasının ayaklarının veya vücudunun bir bölümünün rakip takımın kale çizgisine toptan ve sondan ikinci rakip oyuncudan daha yakın ise ofsayt olur. Tabi böyle deyince anlamak çok zor oluyor.
Biraz daha detaylı anlatacak olursak şöyledir: Kural şudur aslında, kaleci ile kale çizgisine en yakın savunma oyuncusu yani defanstaki kişi bu iki oyuncu önündeki rakip takım oyuncusu eğer savunma oyuncusunu kendisine top atıldıktan sonra geçmişse bu ofsayt olur.
Ofsayta kalmamak için rakip takımın oyuncusunun birinci ve ikinci savunma oyuncusunun biraz daha uzakta olması gerekir. Genelde herkes bu savunma oyuncusuna odaklanır. Savunma oyuncusunun olduğu son adam konumundaki oyuncuya yoğunlaşır ama bazen yine de kafa karışıklığı olur.
Mesela diyelim ki kaleci yerinde yok. Bir tane savunma oyuncu var ve rakip takımdan iki oyuncu ile ikiye bir kaldı diyelim. Rakip takımın birinci oyuncusu ikinci oyuncuya pas atarken savunma oyuncusun önünde topa sahip oldu ve gol attı. Bu gol sayılmaz. Çünkü ofsayt olmuştur.
Bu çalışmanın gol olabilmesi için rakip takımın birinci ve ikinci oyuncusunun paslaşırken defansı geçmemesi gerekir. Diyelim ki defanstaki oyuncu da yok. Rakip takımın iki oyuncusu gelip gol attı. Gol sayılmıyor. Bu durumda yine ofsayta düşmüş olur. Yani çizgimizi toptan çekiyoruz ve böyle atağa girişiyoruz. Şimdi gelelim ofsayt olmayan durumlara.
Örneğin bir rakip takım taç kullanacak. Taç kullanırken oyuncusu savunmadaki oyuncuların gerisinde kalmış yani kaleciye yakın bir yerde. Bu durum ofsayt olmaz. Bu gol olursa geçerli olur. Yani taç atışından ofsayt olmaz.
Aut atışı kullanacak olan rakip takımın oyuncusu ve kaleciye yakın olan diğer oyuncu arasında yine savunmadan kimse yok diyelim. Bu pozisyon gol olursa bu da geçerlidir. Yani auttan da ofsayt olmaz.