İçeriğe geç

Öğrencilikten Talebeliğe Niyet

    Talebe, talep eden manasındadır. Öğrenci niyetini talep etmek üzerine kurmalıdır. İlmin isteyene verileceği müjdesinden mülhem bize düşen istemek, talep etmektir. Sabah namazıyla başlayan günün en bereketli saatlerinde okula hazırlık heyecanı sarar kalbimizi. Yatağımızı, eşyalarımızı, odamızı bir düzene sokup içimizden şöyle geçiririz: Allah’ım ben yaşadığım ortamı düzenli tutmaya çalışıyorum sen de nurun ile kalbimi ve aklımı razı olacağın şekilde düzene koy.

    Besmeleli, şükürlü ol

    Sonrasında iyi bir kahvaltı dinç bir zihin için çok önemli, aperatif ve sağlıksız yiyecekler gün içinde ağırlık yaparak uykumuzu getirebilir. Kahvaltımızı yaparken, yemek yerken, yediğimiz içtiğimiz gıdalardan aldığımız enerjiyle hayırlı bilgiler öğrenmek ve onlarla amel etmek niyetiyle sofraya otururuz. Her güzel işimizde olduğu gibi besmele ile başlar, şükür ile bitiririz.

    Okul için yola çıkarken kılık kıyafetimizin ilmin edebine uygun olmasına, temiz olmasına özen göstermeli, tüm araç gereçlerimizi eksiksiz aldığımıza emin olmalıyız. Bunun için çantanızı akşamdan hazırlamanızda fayda var. Tüm bu hazırlıkları yaparken samimi dua ve niyetlerle heyecanımızı canlı tutmalı, niyetten (hayalden) hayata uzanan köprüyü unutmamalıyız.

    Kapıdan çıkarken güzel bir niyetle, abdestle ve besmeleyle yola çıkmalı, yol boyunca ulaşacağımız derslerin hikmetine vâkıf olmak için dua etmeliyiz. Eğer otobüs ya da servis ile gidiyorsak yolda mümkünse kitap ve dergi okuyabilir ya da faydalı podcast ve benzeriyle yolculuğumuzu değerlendirebiliriz.

    Büyüklerin bereketini iste

    Bu düşüncelerle okulun kapısına vardığımızda “Ya Rabbi, günümü hayr eyle, ilmin kapısı Hz. Ali efendimizin hikmetinden, hayânın timsali Hz. Osman efendimizin edebinden, adaletin timsali Hz. Ömer efendimizin adaletinden ve Sıddık-ı Ekber Hz. Ebû Bekir efendimizin sadakatinden umarak kapına geldim, boş çevirme” diyerek sağ ayakla okulumuza gireriz.

    Girdiğimiz yere hayırla girmeyi, çıktığımız yerden hayırla çıkmayı dileriz Rabbimizden. Çünkü bizler arkadaşlarımıza gerçek dost olmayı niyet etmişizdir. Gerçek dostluk ahiret dostluğudur. Hesap gününde birbirlerine faydası dokunanlar gerçek dostlardır. Dostumuza hem dünyada hem de ahirette faydalı olmayı borç biliriz.

    “Allah’ım beni iyi insanlarla karşılaştır, beni de karşılaştığım kimseler için iyi ve hayırlı bir arkadaş, bir dost eyle” diye dua ederiz. Her işimiz iyilik olsun diye gayret ederiz. Zorla güzellik olmaz belki ama güzele ulaşmak, ulaştırmak için zorluklara göğüs germemiz gerektiğini biliriz. Niyetimiz öğrencilikten talebeliğe adım atmaktır. Maksadımız sadece kuru kuruya öğrenen değil, öğrenmeyi arzulayan, öğrendikleriyle amel etmeyi kendisine şiar edinen, kendine ve ümmete faydalı kişiler olmaktır.