Patates yenen otsu bir bitki türüdür ve toprak altında yetişir. Patates sözcüğü birçok yabancı ülkelerin dilinden Avrupa dillerine geçmiştir. Patatesin ana vatanı Güney Amerika olduğu tartışılmaktadır. Patatesin tüm türleri en son olarak Peru’da ekilmeye başlanmıştır. Patates ekiminin günümüzdeki tek kanıtı yaklaşık 7.000 – 10.000 yıl önce Peru’da yetişmeye başlanmış olmasıdır. Patatesi Avrupa’ya ilk kez İspanyol Pedro Cieza de Leon tarafından getirilmiştir. Günümüzde patates çiftçi insanların ektiği bir sebzedir.
Patates bitkisinin toprak altında kalan kısmına yumru denir. İlk adım olarak çiftçiler patates tohumlarını satın almak için sertifikalı hastalıksız patates tohumu satan yer tercih etmeleri gerekmektedir. Patates, serin hava bitkisidir. Patates ekim zamanı mevsim koşulu nedeniyle her bölgede farklılık göstermektedir ama serin hava bitkisi olduğundan ne soğuk aylarda ekilmesi ne de sıcak aylarda ekilmesi doğru değildir en uygun mevsim için ilkbahar diyebiliriz. Bir patatesin aynı toprağa sık sık ekimi gerçekleşmesi patates kalitesini azaltır, bitki de hastalık riski arttırır bu yüzden aynı toprak yerine tarlanın farklı alanlarına ekim yapmak daha doğrudur.
Ağır topraklarda patates ekimi yapılmalıdır. Ekim yapmadan önce tarlada tırmık çekmek ile tohum yatağı hazırlanmalıdır. Tohumluk çeşidi, üretim amacına göre olmalıdır. Bölgemizde ekim zamanı şubat ve mart aylarıdır. Patates ekiminde tohumlar arası belirli mesafeler olmalıdır. Ekim el ile ya da makine ile yapılmalıdır. Patates bakımı önemlidir bakım isteyen bir bitkidir. Ekim yapıldıktan sonra yeni yeni yapraklar açmış patatese dikkatli bir şekilde ilk çapa yapılır, toprak kabartılır ve nem korunması sağlanır bu ayda bir birkaç defa çapa yapılarak devam eder.
Patates verimi için gübre çok önemlidir. Patates her gün yoğun sulanmaz belli aralığı vardır. Patatesin hasat zamanı çok dikkatli olmak gerekilir yumrular zedelenmemeli, toprakta yumru bırakılmamalıdır ayrıca toprak ıslak olmamalıdır ve boyutuna göre sıralanıp çuvallara doldurulur.