İçeriğe geç

Proje Okulu Nedir Ne İşe Yarar?

    Proje okulları ilk kez Millî Eğitim bakanlığının isteği üzerine mecliste 2014 yılında gündeme geldi ve torba yasayla meclisten geçti. Türkiye’nin en köklü, en gözde ve en yüksek puanlarını alan okullarını bu kapsamda belirlemiş oldular. Bu okullar; İstanbul Erkek Lisesi, Kabataş Erkek Lisesi, Cağaloğlu Anadolu Lisesi ve Türkiye’nin birçok ilinden köklü ve yüksek puanla girilen okullar bir anda proje okulu ilan edildi.

    Bu okullara öğretmen ve müdür atamaları bakan tarafından yapıldı, liseler nasıl öğrencilerini seçip alıyorsa öğretmenler ve müdürler de aynı o şekilde seçime tabi tutuluyordu. Bu maddenin yasalaşmasıyla birlikte proje okulu ilan edilen okullara yönetici ve öğretmen atamaları bakanın tercihine bırakıldı.

    Bu işlem ilk olarak İstanbul Erkek Lisesi’nde yapıldı ve bu okulun müdürü dönemin Milli Eğitim Bakanı isteğiyle okula sınavsız bir biçimde müdür olarak atandı. Sonra sırayla diğer okullar bu işleme katıldı. 2015-2016 öğretim yıllarında proje okulu ilan edilen bu okulların öğrencileri mezuniyet törenlerinde bu uygulamayı protesto ettiler. Daha sonra buna velilerde katıldı ve proje okulu uygulamasının durdurulmasını istediler.

    Eylül 2016’da bir karar çıktı ve 8 yılını dolduran öğretmen ve idareciler il emrine çekildi. Bu da büyük bir tepkiye neden oldu. Yine bu yönetmelik akademisyenlere ders verme olanağı sundu. Akademisyenlerin görev yapmaları için gereken şart ise doktora yapmış olmaları.

    Proje okulları nasıl seçiliyor?

    Okulun il genelinde ilk 5 okul arasında yer alması gerekiyor. Kurum veya kuruluşlarla ya da başka ülkelerle iş birliği anlaşması çerçevesinde proje üretmesi gerekiyor.

    Proje okullarının içinde şu okullar bulunmaktadır; Anadolu Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Fen Liselerinin neredeyse tümü, hazırlığı olan Anadolu Liseler başta olmak üzere diğer Anadolu Liseleri buna dahil. Okulların sayısı yaklaşık iki yüzü bulmuş durumda.