İçeriğe geç

Resmi Nikah Olmadan İmam Nikahı Kıyılır Mı?

    Resmi Nikah Olmadan İmam Nikahı Kıyılır Mı

    Evlenmek için hem İslami kurallara göre hem de dini kurallara göre nikah yapma yapılması gerekir. Bu ayrım ile ortaya iki nikah çıkmaktadır. Bunlardan biri genelde imamların yaptığı dini nikahlar. İkincisi ise devlet memurları tarafından yapılan resmi nikahlar.

    Bu iki nikah sonrası evlilik yapan bireyler belirli hak ve özgürlükler kazanır. Mesela dini nikah yapan kişiler artık birbirlerine bakması, dokunması ve cinsel ilişkiye girmesi helal olur. İkinci nikah ile de devlet kurallarına göre karı koca sayıldıklarından soyadı değişikliği ile beraber kadının erkek üzerinde hakları olur.

    Bu örnekler daha çok artırılabilir. Fakat bizim konumuz bu makalede bu örneklerin neler olduğu değil bu iki nikâhın sırası nedir daha doğrusu ilk dini nikah yapılabilir mi onu anlatmak. Yani resmi nikah olmadan dini nikah kıyılır mı bu yazımızı bitirdiğiniz de kesin bir şekilde öğrenmiş olacaksınız.

    Bunları anlatmamızın sebebi iki nikahında gerekli olduğunu vurgulamaktı. Yani evlilik için iki nikahında olması gereklidir bunu başta bir idrak etmek lazım. Çünkü dini nikahın olmaması evliliğin haram üzere kurulmasına, resmi nikahın olmaması hukuki işlemlerde tarafların haklarının korunmasının güvencesi olmamasına yol açar.

    O zaman konumuza gelecek olursak şöyle diyelim bazı insanlar resmi nikah yaptırmak istemiyor. Ya da ilk dini nikah sonra resmi nikah yaptırmak istiyor. İşte böyle bir düşünceye giren insanların aklına bir soru geliyor acaba resmi nikahı yapmadan önce dini nikah yapabilir miyiz, işte cevabı.

    Resmi nikah olmadan imam nikahı kıyılır mı? Resmi nikahtan önce kıyılan dini nikah geçerlidir. Ancak resmi nikâh yapılmaksızın yalnız dini nikahın varlığı günümüz hukuk sistemince kabul edilmediği için böyle bir nikâh yaptırımsız kalır. Bu yüzden dini nikahın yanı sıra resmi nikahın yapılması da gereklidir. Aksi takdirde birçok medeni haklardan mahrum kalınır.

    Bu makalemizi okuyup bitirdiğinize göre konu hakkında daha fazla başka bilgiler için dini nikah olmadan resmi nikah yeterli mi başlıklı makalemi buraya tıklayarak okumanızı tavsiye ederim.

    Resmi Nikah Olmadan İmam Nikahı Kıyılır Mı?