Annelerimiz hep kahvaltının önemi üzerinde dururlar. Gelelim biz de kahvaltının ne demek olduğuna. Kahve ve altı kelimelerinin birleşmesinden meydana gelen bir sözcüktür. Osmanlı’da kahveden önceki öğün anlamına gelir. Saat 10 12 arası kahve içmek adetmiş. Kahveden önceki bir şey atıştırmanın adı kahvaltı olmuş. İngilizce’de breakfast anlamı ise oruç bozmaktır.
Gece boyu bir şey yemiyoruz ve sabah kahvaltı ediyorsunuz. Orucumuzu bir anlamda bozuyorsunuz anlamına geliyor. Kahvaltı sanayi devrimi ile insan yaşamına girmiştir. Öncesinde ise kahvaltı diye bir şey yokmuş. Yapılan birçok çalışma sonucu bu kahvaltının en önemli öğün olduğu ortaya çıkmıştır. Bu çalışmalar sonucunda kahvaltı etmeyenlerde obezite sorunlarının ortaya çıktığı kanıtlanmıştır. Çünkü kahvaltı yapmayanlar genelde yüksek kalorili gıdalar tüketiyor.
Daha fazla atıştırıyorlar. Vücut kitle indeksi ve kalori alımı ile sabah kahvaltı yapma alışkanlığı arasında doğrudan bir ilişki söz konusudur. Yapılan araştırmalar sonucunda sabahları kahvaltı yapanlar daha düşük kalorili gıdalarla besleniyorlar. Ve daha düşük vücut kitle indeksine sahipler. Kahvaltı etmeyenlerin obezite riski kahvaltı edenlere göre dört buçuk kat daha fazla olduğu da kanıtlanmış bir bilgidir. Öğrenme üzerinde de kahvaltının etkisi vardır. Sabah kahvaltısını yapan kişilerin öğrenme performansları daha yüksek çıkmıştır.
Çocuklar üzerinde de birçok çalışma yapılmıştır. Bu çalışmalarda da kahvaltı yapanların daha iyi öğrendikleri görülmüştür. Diyet yapan kişiler için de sabah kahvaltısı oldukça faydalıdır. Sabah kahvaltısının önemi oldukça fazladır. Eğer sabah kahvaltısını iyi yaparsak günü verimli geçirmiş olabiliriz. Özellikle yumurta, avuç içi kadar peynir, pastırma, on on beş tane zeytin olmalıdır. Çay ve süt tüketiyorsak da şekersiz içmeliyiz. Ama ekmek olmamalıdır. Kan şekerini çok fazla yükseltiyor. Çünkü karbonhidratlar boş ve toksit gıdalar oluyor. Ekmek yerine ceviz kullanabiliriz.