İçeriğe geç

Sabah Namazından Sonra Okunacak Dualar Sureler Zikirler Nelerdir?

    Sabah namazından sonra okunacak dualar nelerdir? Sabah namazının farzı kılındıktan sonra okunması mendup olan bazı ayetler ve dualar vardır. Başta 33 Subhanallah, 33 elhamdulillah, 33 Allahu ekber, 10 defa İhlas ve saffat 180. ayet okunur. Hadislerde okunması tavsiye edilen tüm dualar bu yazıda anlatılmaktadır.

    Kişi sabah namazının farzından selam verip çıktığında şu duayı okur:1

    اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمّدٍ وَ آلِهِ، اَللَّهُمَّ أنْتَ السَّلاَمُ، وَمِنْكَ السَّلاَمُ، وَإلَيْكَ ېَعُودُ السَّلاَمُ، فَحَيِّنِا رَبَّنَا بالسَّلاَمِ وَ أدْخِلْنَا دَارِالسَّلاَمِ تَبَارَكْتَ يَاذا الْجَلَالِ وَالاِكْرَامِ

    Allâhümme salli ala muhammedin ve âlihi, Allahümme entes selamu, ve minkes selam, ve ileyke yeûdüs selam, fe hayyina rabbena bis selam, ve edhilna daris selam, Tebarekte ya zel celâli vel ikram

    Bundan sonra üç defa: Sübânallahil azîm ve bihamdihî zikrini söyler. Sonra üç defa estağfirullah der ve şu duayı okur:2

    اَللَّهُمَّ لاَ مَانِعَ لِمَا أعْطَيْتَ وَلاَ مُعْتِيَ لِمَا مَنَعْتَ وَلاَ يَنْفَعُ ذَا الْجَدِّ مِنْكَ الْجَدُّ

    Allâhümme lâ mânia’ limâ A’teyte ve lâ mu’tiye li mâ mena’te ve lâ yenfeu’ zel ceddi minkel cedd

    Bundan sonra namazdaki oturuşunu muhafaza ederek yani bozmadan ve kimse ile konuşmadan on defa şu duayı okur:3

    لَا اِلَهَ اِلّا اللهُ وَحْدَهُ لَا شَرِيكَ لَهُ، لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ، يُحْيِي وَيُمَيتُ وَهُوَ حيٌّ لَا يَمُوتُ، بِيَدِهِ الْخَيْرُ كُلُّهُ عَلَى كُلِ شَئٍ قَدَيرٌَ

    Lâ ilâhe illallahu vahdehû lâ şeriîke leh, lehul mulku velehul hamdu yuhyî ve yumît, ve huve hayyun lâ yemût, biyedihil hayru kulluhu ala kulli şeyin kadîr

    Sonra aynı halde iken, on defa İhlas suresini okur. Ardından yine on defa şu duayı okur.

    آعُوذُ بِالَّلهِ السَّمِيعِ العَلِمِ مَنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ، رَبِّ آعُوذُ بِكَ مِنْ هَمَزَاتِ الشَّيَاطِينِ آعُوذُ بِكَ رَبِّ أنْ يَحْضُرُون

    Eûzü billahis semîi’l alÎmi mineş şeytânir râcîm, rabbi eû’zü bike min hemezâtiş şeyâtîn, eûzü bike rabbi en yahdurûn

    Sabah namazından sonra kurandan hangi sure okunur? Başta Saffat suresinin 180. ayeti olan Sübhâne Rabbike Rabbil İzzeti Ammâ Yesifûn ayetini sonuna kadar 3 defa okur. Sonra Fatiha suresi, ardından da Amenarrasülü okunur.

    Sabah namazında sonra okunacak zikirler sırasıyla şöyledir.

    1. Üç defa Rûm suresi 17-18 ve 19. ayetlerini okur.
    2. 33 defa Sübhânellah
    3. 33 defa Elhamdulillah
    4. 34 defa Allahu ekber diyerek yüze tamamlar.4

    İsterse, bu tesbihatın her birini 25 defa yapar ve 25 adette, tehlil zikrini buna ilave eder. Yine toplamları yüz eder.

    Bunların yerine yirmi beş defa: Sübhânellahi ve’l-hamdullahi ve lâ ilâhe illallahu vellahu Ekber tesbihatını söyleyebilir. Hepsinin toplamı yine yüz eder.5

    Bunu devamlı okuması diğerlerine göre daha kolaydır. Bunlara aynı zamanda sabah namazından sonra çekilecek tesbihler de denilmektedir.

    Sabah Namazından Sonra Okunacak Sureler

    Sonra Fatiha’yı, Ayetel-Kürsiyi, Bakara suresinin son iki ayetini “Âmenerrasül’yü) okur. Bunlara Âl-iİmran suresinin Şehidallah ile başlayan 18. ayeti ile, 26. ve 27. ayetlerini ekler. Sonra Tevbe suresinin son ayeti ile, İsra suresinin en son ayetini okur.

    Sonra fetih sûresinin le kad sadakallahu şeklinde başlayan 27. ayetten başlayıp suresinin sonuna kadar okur.

    Sonra, Hadîd suresinin ilk beş ayetini ve Haşr suresinin son üç ayetlerini okur. Sonra şu duayı yedi defa okur:

    اَللَّهُمَّ إنِّي أسْالُكَ بِكَرَمٍ وَجْهِكَ الصَّلاةَ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ وَ أسْألُكَ الْجَنَّتَ و أعُوذُ بِكَ مِنَ النَّارِ

    Allahümme innî eseluke bi keremin vechikes salate ala muhammedin ve âlihi ve es elukel cennete ve eûzü bike minen nar

    Sabah Namazından Sonra Okunacak Dualar İle İlgili Hadisler

    Kabisa b. Muharik, Hz. Peygamber’e ﷺ gelerek:

    Ya Rasulullah! Yaşım ilerledi, yaptığım bazı şeyleri şimdi yapamıyorum. Onun için bana bazı dualar öğretseniz de, onlarla yetinsem ve onlar bana gerekli faydayı sağlasalar” dedi. Bunun üzerine Efendimiz ﷺ buyurdu ki:

    Dünyan için, sabah namazını kıldığında üç defa “Subhanellahi ve bi hamdihi Sübhanellahi’l-azîm ve bi hamdihi lâ havle velâ kuvvete illâ billah6” dersin. Buna devam ettiğinde; körlükten, cüzzamdan, alaca hastalığından ve felçden emin olursun.

    Ahiretin için ise şu duaya devam et:7

    اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمّدٍ وَآلِ مُحَمّدٍ وَاهْدِنِي مِنْ عِنْدِكَ وَ أفِضْ عَلَيَّ مِنْ فَضْلِكَ وَ انٔشُرْ عَلَيَّ مٍنْ بَرَكَاتِكَ

    Allahumme salli ala Muhammedin ve âli Muhammedin vehdinî min indike ve efiz aleyye min fadlike venşur aleyye min rahmetike ve enzil aleyye min berakâtik

    Sonra Resulullah ﷺ buyurdu ki: “O bunlara devam etmiş olarak gelirse, kıyamet günü kendisine cennetin dört kapısı açılır ve istediği kapıdan girer.”

    Hz. Peygamberin Öğrettiği Sabah Namazından Sonra Yapılacak Dua

    Bu arada Hızır’ın (a.s), İbrahim et-Teymi’ye öğrettiği ve akşam sabah okumasını tavsiye ettiği zikir de önemlidir. Bu, on değişik zikir ve tesbihten oluşur. Yedişer defa okunur.

    Hızır (a.s), İbrahim Teymi’ye: “Bunları bana Hz. Muhammed ﷺ öğretti” demiştir. Ayrıca ona bu zikrin faziletini haber vermiş ve anlatılamayacak kadar büyük olan öneminden bahsetmiştir.

    Bu zikri ancak Yüce Allah’ın haklarında saîd ve cennetlik hükmünü verdiği kimselerin okumaya devam edeceğini söylemiştir. Biz konuyu kısa tutmak istediğimizden bahsi geçen zikrin faziletleri esaslarını bu kadar hatırlatmakla yetiniyoruz.

    Bu virde devam eden kimse, müjdelenen faziletlerin hepsini elde eder. Ayrıca buna devam eden kimse diğer duaları zaten okumuş olur. Eğer virdin ne olduğuna yabancıysanız vird nedir adlı yazımı okuyabilirsiniz.

    Bu zikri, Saîd b. Saîd, Ebu Tayyibe’den, o da Kurz. b. Vebre’den nakletmiştir. Kurz b. Vebre’nin Ebdalden olduğunu söylemiştir. Kurz b. Vebre demiştir ki:

    “Şam da iken birisi yanıma geldi. Bana: Ey Kurz! Sana bir hediyem var, onu kabul et. Çünkü o, çok hoş bir hediyedir, dedi. Ben, bu hediyeyi sana kim verdi dedim. İbrahim et-Teymi verdi dedi.

    Ben, peki İbrahim’e onu kimden aldığını sormadın mı dedim. Evet sordum, dedi ve İbrahim et-Teymi’nin kendisine şunları anlattığını söyledi: Ben Kabe’nin avlusunda bulunuyordum. Tehlil, tesbih ve tahmid türü zikirle meşgul oluyordum.

    Bu sırada yanıma bir adam geldi, selam vedi ve sağıma oturdu. Onun kadar güzel yüzlü, bembeyaz elbiseli ve hoş kokulu bir kimseyi görmedim. Kendisine Ey Allah’ın kulu! Sne kimsin ve nereden geldin dedim.

    O zat, ben Hızır’ım diye cevap verdi. Peki niçin geldin dedim. Sana selam vermek için ve bir de seni din kardeşi olarak sevdiğimden dolayı geldim. Yanımda sana vermek istediğim bir hediyem var, dedi.

    O hediye nedir diye sordum. Şu cevabı verdi: Güneş doğup, yeryüzüne yayılmadan önce bir de batmadan önce şu sayacaklarımı okumandır. Yedişer defa olmak üzere, Fatiha suresini, Nas suresini, Felak suresini, İhlas suresini, Kafirun suresini ve Ayete’l Kürsi’yi okursun.

    Sabah Namazından Sonra 7 Kez Okunan Dua

    Sonra yedi defa “SübhânellahÎ velhamdulillahi ve lâ ilâhe illâ’llahu vellahu ekber” dersin. Ardından yedi defa salat ü selam getirirsin. Kendin için, annen baban için, ehlin için, akrabaların için, ölen ve hayatta olan bütün müminler için yedi defa istiğfarda bulunursun ve şu duayı yedi defa okursun:

    اَللَّهُمَّ يَا رَبِّ افْعَلْ بِي وَ بِهِمْ عَاجِلًا آجِلًا فِي الدِْينِ وَالدُْنْيَا وَ الآخِرَةِ مَا أنْتَ لَهُ أهْلٌ وَ لا تَفْعَلْ بِنَا يَا مَوْلَايَ مَا نَحْنُ لَهُ أهْلٌ. إنَّكَ غَفُورٌ حَلِيمٌ جَوَّادٌ كَرِيمٌ رۇُوفٌ رَحِيمٌ

    Allahümme yâ rabbif a’l bî ve bihim Â’cilen Âcilen fîd dîni ved dünyâ vel Âhireti mâ ente lehû ehlun ve lâ tef’al binâ yâ mevlâye mâ nahnu lehû ehlün. İnneke ğafûrun halîmun cevvâdun kerîmun raufÛn rahîmun

    Akşam sabah bunu okumaya devam et, bırakma dedi Bunun üzerine ben ona bunu sana kimin öğrettiğini öğrenmek isterim, dedi. Hızır (a.s) Onu bana Hz. Muhammed ﷺ öğretti dedi. Bunu okumanın sevabını bana söyler misin dedim. Hz. Muhammed ﷺ ile karşılaştığında ona sor, o söyler, dedi.

    Allah kendisine rahmet eylesin İbrahim et-Teymi, daha sonraki durumunu şunları anlattı: Bir gece rüyamda melekler yanıma geldiler. Beni alıp Cennete götürdüler. Cennetin güzellikleri karşısında hayrete düştüm. Meleklere bunlar, kimin içindir diye sordum. Onlar senin yaptığını yapanlar için diye cevap verdiler.

    Bu arada İbrahimet-Teymî Cennetin meyvelerinden yediğini ve suyundan içtiğini söyledi. Sonra şöyle devam etti. Sonra melekler beni alıp, Resulullah’ın ﷺ yanına getirdiler. Etrafında yetmiş nebi ve yetmiş melek saffı vardı.

    Her saf doğu ve batıyı kuşatacak kadar büyüktü. Nebi ﷺ Efendimiz bana selam verdi, elimden tuttu. Ben ona Ya Resulallah, dedim, Hızır’ın (a.s) bana söylediğine göre, bu duayı ona siz öğretmişsiniz.

    Nebi ﷺ “Hızır doğru söylemiştir. Hızır doğru söylemiştir. Anlattığı her şey doğrudur. O yeryüzünde yaşayanların alimidir. Ebdalin reisidir. Yüce Allah’ın dünyadaki askerlerinden biridir.”.

    Bunun üzerine Ya Resulallah, ﷺ bu virde devam edip de benim rüyamı görmeyenler, bana ikram edilen bu nimetlere ererler mi diye sordum. Peygamber Efendimiz ﷺ şöyle buyurdular:

    “Allah’a yeminle söylerim ki, buna devam edene, o nimetler verilecektir. Beni görmese de, cenneti görmese de onun büyük günahları bağışlanır. Allah ondan razı olur. Günahlarını yazan solundaki meleğe, bir sene boyunca günah yazmaması emredilir.

    Buna ancak said (cennetlik) olacaklar devam eder ve onu ancak şaki (rahmetten mahrum) olanlar terk ederler.”

    İbrahim et-Teymî, bu rüyayı gördükten sonra onun sevinç ve kerametiyle dört ay boyunca bir şey yememiş ve içmemiştir. Gerçeği Allah Teala bilir.8 Bunu, İbrahim et-Teymi’den, A’meş nakletmiştir.

    Bu da sabah namazından sonra okunacak dualar arasında olup okunması müstehap olan dualardandır. Bunun bir çok faziletleri vardır. Ancak biz konuyu kısa olarak sunmayı tercih ettik inşallah faydalı olmuştur.

    Kaynak

    1. Müslim, Mesacid, 136; Tirmizî, Salat, 224; Beyhakî, es-Sünenu’l-Kübra, II, 183; V, 73.
    2. Buharî, Ezan, 155; Deavât, 18; Tevhid, 3; Müslim, Mesacid, 137; Tirmizî, Deavat, 36; Ahmed b. Hanbel, Müsned, IV. 227.
    3. Buhari, Tehaccüd, 21; Tirmizî, Deavat, 36.
    4. Buharî, Deavat, 11; Müslim, Dua, 80; Ahmed b. Hanbel, Müsned, VI, 298
    5. Nesaî, Sehv, 93; Darimî, Salat, 90; Ahmed b. Hanbel, Müsned, V, 184-190.
    6. Buharî, Deavat, 65
    7. Buhari, Deavat, 32-33; Tecvid-i Sarih, 12-230.
    8. İbrahim et-Teymî’nin uzun süre yemek yemeden durması ile ilgili rivayetler: Ebu Nuaym, Hilye, VI, 238; İbnu’l-Cezvî, Sıfat’s-Safve, III, 90.
    Sabah Namazından Sonra Okunacak Dualar & Sureler & Zikirler Nelerdir?