Kategoriler
Kişisel Gelişim

Sandviç Dükkanı Nasıl Açılır?

Sandviç dükkanı açma hayaliniz varsa bunu gerçekleştirmeniz için size çok güzel bir yazı hazırlamak istedik. Bu yazıyı okuyup bitirdiğinizde inşallah sandviç dükkanı açmak hakkında genel bilgileri öğrenmiş olacaksınız. İnşallah faydalı olur.

  1. İlk önce açmak istediğiniz sandviç dükkanı için bir niş belirlemeniz gerekmektedir. Niş demek her şeyi yapmaktansan sadece belli bir alana odaklanıp o alanda tamamen uzmanlaşmak için birbirine benzer içerikler üretmeye denir. Açacağınız dükkanda da her şeyi satmak yerine ilk önce hangi tarzları satacağınıza karar verin.
  2. Bölgenizde çok fazla dükkan varsa sandviç ile alakalı onların nasıl bir satış stratejisi belirlediklerini inceleyin onlardan bilgi alın sonra kendi tarzınızı ortaya koyun.
  3. Ne kadar niş olursanız o kadar müşteriler tarafından benimsenebilirsiniz. Yani bir şeye odaklanıp o şeyi çok iyi yaptığınız takdirde insanlar bunu diğer dükkanlara nazaran daha iyi yaptığınızın farkına varır ve sizi tercih eder.
  4. Etrafınızda çok fazla lokanta tarzı konseptli sandviç dükkanları varsa siz büfe şeklinde oturma düzenini ayarlayabilir veya self servis yaparak farkınızı ortaya koyabilirsiniz.
  5. Eğer her şeye en baştan başlayıp çok fazla uğraşmak istemiyorsanız bir yeri devren alıp devam ettirebilirsiniz.
  6. Franchise olarak bir dükkan işletmek genelde normalden daha az masraflı olur ve fazla meşgalesi olmaz. Çünkü çoğu franchise markaları kendi ürünlerini kendi getirir hatta siz yokken dükkanınızı açarak ürünleri bırakıp tekrar dükkanı kapatabilir. Böylelikle günlük ürün probleminiz olmaz.
  7. Franchise olarak sandviç dükkanı açmak reklam yapmayı da gerektirmez. Çünkü zaten bayisi olduğunuz marka sizin adınıza kendini sürekli reklam ediyor ve piar adına çalışmalar yapıyordur. Bundan dolayı size sadece arkanıza yaslanıp sadece müşteriyi ağarlamak ve ona hizmet ederek onu memnun ederek geri gelmesini sağlamak kalır.
  8. Ama tabii ki bir franchise olarak işletme açmanın belirli bir sorumlulukları vardır. Çünkü en başta siz bir markayı temsil ediyorsunuz ve sizin yaptığınız hata bir nevi markaya da zarar vermekte ve imajında zedelenmeye neden olmaktadır. Bu nedenle rahat olamaz ve sürekli bir denetim halinde olursunuz. Belirli kalıpların dışına çıkamaz ve kafanıza göre ürünler üzerinde tasarrufta bulunamazsınız. Eğer bütün bunlar size göre değilse kendi markanızı açabilir ve sıfırdan başlayabilirsiniz.
  9. Dükkan açmak için adım attığınızda paranın gerekliliğine her geçen gün daha da vakıf olacaksınız. Bundan dolayı sağlam bir sermayeniz olduğundan emin olun.
  10. Yeterli sermayeniz yoksa akrabalarınızdan borç isteyin veya onlara ortaklık teklif edin.
  11. Akrabalardan kimse bulamazsanız sermaye hususunda sponsor veya ortak olmak isteyecek bir yatırımcı arayabilir ve anlaşabilirsiniz.
  12. Sandviç aslı itibariyle küçük bir şeydir ve genellikle özel olarak müşteri çekemez. Genellikle sabahları veya diğer zamanlar okula, işe vb. giderken insanlar yolda atıştırmak için en yakın gördükleri dükkana girerler. Bundan dolayı işyerinizin konumu oldukça önemlidir. Ara sokakta olmadığından ve cadde üzerinde olduğundan emin olun. Eğer ara sokaktaysa da sürekli kullanılan bir okul, iş veya hastane yolu olduğundan emin olun. Böylelikle cadde de olmasanız bile kayda değer satışlar yapar, çarkı döndürür ve güzelce geçinebilirsiniz.
  13. Mağazanız için franchise kullanmıyorsanız bir isim belirlemeyi ihmal etmeyin. İsminiz 1 kelimeden oluşması tavsiye edilmekte olup ayrıca okunması da kolay olmalıdır. Mesela yıldız, sanat, harika vb. gibi.
  14. Lojistik planlaması yapın.
  15. Kart ile ödeme almak istiyorsanız yerel bir banka ile anlaşın fakat kredi almayın. Çünkü kredi haramdır ve haram işten de hayır gelmez.
  16. Mağazanız için şirket açılışını yapın.
  17. Muhasebecinizle konuşarak resmi hiçbir eksikliğinizin olmadığından emin olun.
  18. Gıda sektörü olduğunuz için eğer herhangi bir lisans almanız gerekiyorsa aldığınızdan emin olun.
  19. Mağazanızı olağan dışı afetlerden korumak ve güvence altına sahip olmak için bir sigorta şirketi ile görüşmeyi düşünün.
  20. Farkı diyet ve yaşam tarzları için çeşitleriniz olduğundan emin olun.
  21. Sizi diğer dükkanlardan ayıracak özel bir sos belirleyin ve bunu marka sembolü olarak kullanın. Bu sosu beğenen herkes size tekrar tekrar gelecektir.
  22. Sandviçin yanında genellikle bir şeyler içmek istenebilir. Bu yüzden ayran, çay, su veya meyve suyu çeşitleri üzerinde stokunuz olduğundan ve satışa hazır olduğunuzdan emin olun.
  23. İnsanlar ekstra bir malzeme istediklerinde ekstra satmak için hazır sistem geliştirin. Mesela patates, kurabiye, salata, cipsi veya kuruyemiş. Bunların fiyatları genelde ucuz olduğundan insanlar sandviçin yanında almak iseteyebilirler.
  24. Her gün o güne özel menü hazırlayın ve bunu uygun bir fiyat politikasında indirimli olarak satışa sunun. Bu her gün insanların yeni bir şey denemesi için sürekli gelmesi anlamına gelmekle beraber sizi sıradan bir yer olmaktan kurtarır.
  25. Günlük dışında sabit fix 3 veya en fazla 4 menü yapıp büyükçe asabilirsiniz. İnsanlar birini veya birkaçını favori olarak belirleyebilir ve sürekli onlardan sipariş etme eğiliminde olabilir.
  26. Menüler ilgi çekici, anlaşılır, insanların ihtiyaçlarına uygun, gereksiz öğelerden arınmış ve uygun bir fiyatta olmalıdır. Yani menüdeki her elemanı teker teker alınca menü ile aynı fiyata geliyorsa veya çok az fark ediyorsa millet neden menü tercih etsin ki.
  27. Çok şaşalı sandviçler bile hazırlıyor olsanız bir tane klasik, doyurucu ve uygun fiyatta sandviç çeşidi yapmalısınız. Diğer sandviçlerde ise daha fazla doyurucu yapmak hedefi yerine daha ilgi çekici ve şov olarak yapıp satışa sunabilirsiniz. Böyle yapmanız her kesime hitap etmenize olanak sağlar.
  28. Gerekli tüm ekipmanlar, dekorasyonlar, işçiler, tesisatlar hazırsa güzel bir açılış planlayın ve ilk iş gününüze başlayın.
  29. İlk zamanlara özel indirimler kullanmak veya balonlar kullanıp sesli müzik çalmak sizin varlığınızı insanlara öğretmekte faydalı olabilir.