İçeriğe geç

Silmekle Necaset Temizlenir Mi?

    Dinimize göre pis necaset sayılan bir şeyle namaz kılınamaz. İlk önce kişi abdest veya gusül alarak manevi olarak temizlik yapması gerekir. Bundan sonra elbisesinde veya bulunduğu yerdeki maddi ve zahiri pislikleri temizlemelidir.

    Maddi yani zahiri pisliklerin temizlenmesi için bir çok yöntem vardır fakat dinimiz her pislik için bir temizleme yöntemi belirlediğinden kişi pislikleri kafasına göre temizleyemez. Bu şekilde yanlış temizlenen elbiseyle vb. namaz kılmak sahih olmaz.

    Dinimizde necaseti temizle yollarından ilki su ile yıkayarak temizlemedir. İkincisi suda kaynatma ile temizleme olup üçüncüsü ateşe sokmak yolu ile temizlemedir. Bu yazıda ise dördüncü olan silmek yolu ile temizleme hususunu anlatıp, silmekle necaset temizlenir mi sorularına ayrıntılı bir şekildi cevap vereceğiz inşallah.

    Silmekle Necaset Temizlenir Mi?

    Bıçak, cam, abanoz, cilalı tahta, düz mermer ve tepsi gibi şeyler, kuru veya yaş pislikle kirlenirlerse, yaş bir bezle veya süngerle veya toprakla veya yaprak benzeri bir şeyle silmekle pisliğin izi kalmadığına kanaat getirilirse, bunlar temizlenmiş olur ve necaset temizlenir.

    Buna göre kana bulaşmış sonra da temiz bir bezle veya toprakla tamamen silinmiş olan bıçağın veya kılıcın taşınması ile namaz bozulmaz.

    Pisliği emmeyecek bir halde olan mest ve ayakkabı benzeri şeylere, hayvan tersi gibi görünür bir necaset dokununca su ile temizlenebilir. Ayrıca bıçak ve benzeri şeylerle kazımakla ve yere sürüp ovalamakla da temizlenir. Fakat sidik gibi görünmeyen necaseti ancak yıkamakla temizlemek mümkündür bunu silmekle necaset temizlenmiş olmaz. Elbiseye ve bedene dokunan pisliği de kazımak, silmek veya toprağa sürmek yeterli değildir, bunu yıkamak gerekir.

    İnsanların kurumuş olan menileri ovalamakla temizlenebilir. Dokunmuş olduğu elbise astarlı olsa da yine ovalamak yeterlidir. Fakat yaş halde olan meniyi mutlaka su ile yıkamak gerekir, silmek yeterli olmaz.

    Bununla beraber, elbiseye dokunup kurumuş olan bir meni, ovalanmakla temizlendikten sonra, o elbise ile namaz kılınabilirse de o yer sonra ıslanmış olsa, sahih kabul edilen görüşe göre pislik hali geri döner; onu tekrar kurutup ovalamak veya yıkamak gerekir.

    Donmuş halde bulunan bir yağ, kendisine dokunmuş olan pis bir maddenin oyulup çıkarılmasıyla temizlenmiş olur.

    Pislenen bir çukur veya kuyu, silmekle değil artık pisliğin bulaşmadığı inancına varılıncaya kadar her tarafından kazımakla temiz olur.

    Köpeğin yaladığı bir kap silmekle değil üç kez yıkamakla temizlenir. Bununla beraber pis şeyin koku ve tadı kalmamalıdır. Ancak kokusunun giderilmesi mümkün olmazsa o zaman koku eserinin bulunması bağışlanır.