Teknolojik gelişmelerin hızla yaşandığı internet çağındayız. Doğru amaçlar için kullanıldıklarında ise iradeyi felç eden, zamanı heba eden ve türlü hastalıklara neden olan virüs gibiler. Şimdi sizlerle bu virüslerin neden oldukları bazı “e-hastalıkları” paylaşacağız.
Kişinin kendinde olduğunu düşündüğü rahatsızlığına internetteki bilgilerle teşhis koymasına veya edindiği bilgilerle kendini tedavi etmeye çalışmasına, “siberhondrik” deniyor.
Gelişmeleri takip edememe veya kaçırma korkusuna “fomo”, insanların kendi isimlerini düzenli aralıklarla arama motorlarında aratmasına “ego sörfü”, cep telefonuna bağlı olan iletişimin kesilme korkusuna “nomofobi”, sosyal medyada başka insanların fotoğraflarına saatlerce bakmaya “photolurking”, internette bulunduğu süre boyunca MP3 idirmeye “cheesepodding”, sürekli fotoğraf çekme takıntısına “selfitis” deniyor.
Bu e-hastalıklar için psikolojik yardım almayı gerektirecek derecedeki problemler ise şöyle özetlenebilir: aile içi iletişimde kopukluk, depresyon, sosyal izolasyon, yalnızlık, benlik saygısında düşüş.
Kaynak: SEMERKAND AİLE DERGİSİ