İçeriğe geç

Tasavvufun Anlamı Nedir?

    En başta tasavvufu doğru anlamak gerekir. Tasavvuf öyle akıl ile anlaşılamayacak, dil ile anlatılamayacak, uzaktan bakılması gereken yanına gidilmez bir şey sanılmamalıdır. Çünkü tasavvufun anlamı kolaydır, asıl olan onu yaşamak ve bütün hayata tatbik etmektir.

    Bu sebeple tasavvufu inkar edenin de onu benimseyip hayat prensibi edinip tasavvuf yolu üzerinde seyir edenin de tasavvufun ne olduğunu iyice bilmesi ve anlaması gerekmektedir. İşin başında şunu bilmek gerekir: Tasavvuf ayrı bir din değil, İslam dinini farklı cihetlerden en güzel şekilde kişinin önüne sunulmasıdır.

    Bu sunulma şekli, zaman geçtikçe alimlerin düşünce ve içtihatlarına göre farklılık göstermesi doğaldır çünkü her alimin benimsediği, beğendiği ve en çok faydalı olarak gördüğü şey farklı olabilir. Bunun nedeni İslam’ın zenginliği ve Peygamber Efendimizin ﷺ hayatı boyunca uyguladığı çeşitli metot ve yöntemlerdir.

    Her ne kadar alimler Peygamber Efendimizin ﷺ birbirinden farklı yöntemlerinden kendinin benimsediklerini bir araya getirip sunsa da gaye ve amaç birdir. O da kişinin takva, sabır, vera ve fena ile pişerek Allah’ın rızasına ulaşmasını sağlamaktadır.

    Tasavvuf Anlamı Nedir?

    Tasavvuf, İslam’ın güzel bir şekilde yaşanması için ayet ve hadislerde Allah Teâlâ’nın ve Hz. Peygamberin ﷺ istediği ve razı olduğu kul olmak için gereken sıfatların bütünüdür.

    Çünkü Allah ve Resulü ﷺ isimler değil sıfatlardan bahseder. Örnek: Allah Teala takvalı olmayı emreder ve muttaki kullarını sevdiğini beyan eder. Efendimiz ﷺ nasıl takvalı olunur, takva nedir, takvalı olmak için neler yapılmalıdır, gibi soruların cevabını verir.

    İşte Allah Teala’nın istediği sıfatları Peygamber Efendimizin ﷺ anlattığı ve uyguladığı şekilde tatbik etmenin usulü bütün olarak bir araya geldiğinde tasavvuf terbiyesi olarak adlandırılır.

    Bir sürü sıfat ve bu sıfatlara giden bir sürü yöntem ve metot olduğu için çeşitli tarikatlar ve cemaatler ortaya çıkmış olur fakat buradan her tarikatın ve cemaatin hak olduğu anlaşılmamalıdır. Yukarıda anlattığımız tasavvuf terbiyesi bu işte uzman olmuş olgun mümin (mürşidi kamil) tarafından yapılır.

    Başında bir ehli sünnet, kamili mükemmil bir mürşit olmayan her tarikat, cemaat, grup ve fırkalar delalette olup ya helak olmuştur yada helak olmaları yakındır. Burada bir kaç soru geliyor insanın aklına; mürşit nedir, mürşidi kamil ne demek, gerçek olgun kamil mükemmil mürşit nasıl olur?

    Bu gibi sorularınıza Allah dostları ile ilgili hadisler adlı yazımızda Peygamber Efendimizin dilinden cevap bulabilirsiniz. Bununla beraber daha fazla bilgiye ulaşmak için Allah dostu ne demek Allah dostu kime denir başlıklı makalemize göz atabilirsiniz.

    Tasavvufun Anlamı Nedir Videolu Anlatım