İçeriğe geç
Ana sayfa » Kişisel Gelişim » Trileçe Nasıl Yapılır?

Trileçe Nasıl Yapılır?

    Trileçe, Balkanlar’da özellikle Arnavutluk ve çevresinde popüler olan, üç farklı sütle hazırlanan nemli bir kek tatlısıdır. Adı, İspanyolca’daki “Tres Leches” (üç süt) ifadesinden türetilmiştir.  

    Malzemeler:

    Pandispanya İçin:

    • 5 adet yumurta 

    • 1 su bardağından 1 parmak eksik toz şeker 

    • 1,5 su bardağı un 

    • 1 paket kabartma tozu 

    • 1 paket vanilin 

    Sütlü Sos İçin:

    • 3,5 su bardağı süt 

    • 3 yemek kaşığı toz şeker 

    • 200 ml sıvı krema 

    Karamel Sos İçin:

    • 1 çay bardağı toz şeker

    • 1 yemek kaşığı tereyağı 

    • 200 ml sıvı krema 

    Üzeri İçin:

    • 1 paket krem şanti 

    Hazırlanışı:

    1. Pandispanyanın Hazırlanması:

    • Yumurta ve toz şekeri bir kaba alıp, şeker eriyene ve karışım krema kıvamına gelene kadar çırpın.

    • Üzerine elediğiniz un, kabartma tozu ve vanilini ekleyip spatula ile alttan üste doğru karıştırın. 

    • Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dökün, üzerini düzeltin.

    • Önceden ısıtılmış 170°C fırında ilk 10 dakika 170°C, ardından 150°C’de yaklaşık 30 dakika pişirin. 

    • Fırından çıkan keki oda sıcaklığında soğumaya bırakın. 

    2. Sütlü Sosun Hazırlanması:

    • Süt, toz şeker ve sıvı kremayı bir kapta çırpın. 

    • Buzdolabında bekletin. 

    3. Karamel Sosun Hazırlanması:

    • Orta boy bir tavada toz şekeri eritin, karamelize olmasına dikkat edin.

    • Üzerine tereyağını ekleyip karıştırın. 

    • Son olarak sıvı kremayı ekleyip karıştırın ve ocaktan alın.

    • Soğumaya bırakın. 

    4. Keki Şerbetleme:

    • Soğuyan keki, kürdanla delikler açın. 

    • Hazırladığınız sütlü sosu eşit şekilde dökün, sosun emilmesini bekleyin.

    5. Üst Katman:

    • Krem şantiyi üzerindeki tarife göre hazırlayın. 

    • Kekin üzerine sürün.

    • Üzerine soğuyan karamel sosu dökün.

    • Buzdolabında birkaç saat, tercihen bir gece soğutun.

    Püf Noktaları:

    • Gerçek trileçe tarifi için inek, keçi ve manda sütü karıştırılır. Manda ve keçi sütü bulunamazsa, 4 su bardağı inek sütü ile de hazırlanabilir.  

    • Karamelize şekerin yanmaması için dikkatli olun ve sürekli karıştırın.

    Afiyet olsun!