Kategoriler
Kişisel Gelişim

Zona Hastalığı Nedir Nasıl Geçer? Zona Nerelerde Çıkar?

Zona genellikle ağrılı kızarıklıklar olarak görülen, viral kaynaklı bulaşıcı bir sinir enfeksiyonudur. Vücudun herhangi bir yerinde zona hastalığı çıkabilir. Fakat genel vakada gövdenin sağ veya sol tarafını saran tekli bir kabarcık şeridi olarak görülüyor. Zona hastalığı, suçiçeği hastalığına neden olan Varicella Zoster virüsünden meydana geliyor. Normal şartlarla bireylerde suçiçeği geçirdikten sonrasında bu virüs, bireylerin omuriliği ve beyin yakınında yaşamını sürdürür.

Zona hastalığı genel olarak hayatı tehdit eden tıbbi bir durum değildir fakat kişiler için acı verici bir deneyimdir. Öncesinde olunan aşılar, bireylerde zona görülmesi riskini azaltır. Benzeri olarak erken tedavide zona enfeksiyonunun süresini kısaltmaya yardımcı olur.

Zona Nerelerde Çıkar?

Zona genellikle kabarcık görünümlü, deri döküntülerine neden olan ağrılı ve virüs kaynaklı bir enfeksiyondur. Zona nerelerde çıkar baktığımızda aktif hale gelen virüs, genellikle vücudun bir kısmında kendini gösterir. Örnek olarak göğüs, yüz, karın, sırt ve pelvis bölümleri en sık rastlanılan bölgelerdir. Bu bölgelerde deri döküntüsünün yanında şiddetli kaşıntı veya ağrılı kabarcıklar görülebilir.

Zona Hastalığı Nasıl Geçer?

Normal şartlarda zona hastalığının bir tedavisi bulunmaz. Bunun dışında zona hastalığı nasıl geçer baktığımızda doktor tarafından reçete edilen bazı antiviral ilaçlarla tedavi süresine girmek iyileşmeyi hızlandırabilir. Aynı süreçte bireylerde komplikasyon gelişmesi riskini azaltır.

Üstelik hekimler ağrılarınızı azaltmak, semptomlarınızın şiddetini azaltmak içinde ağrı kesici krem veya hapları reçete edebilir. Zona tedavisi sırasında kesinlikle alkolden kaçınmak gerekir çünkü özellikle yaşlı yetişkinlerde baş dönmesi durumu yan etkileri geliştirebilir. Bu tarz bir rahatsızlık durumunda mutlaka doktor tarafından reçete edilen zona kremleri kullanılmalıdır.

Zona Bulaşıcı mı?

En merak edilen konulardan olan, Zona bulaşıcı mı sorusu çok sık merak ediliyor. Zona, bulaşıcı bir rahatsızlık değildir çünkü bu hastalık, ikincil bir hastalık olarak tanınıyor. Primer hastalığı su çiçeğidir ve zona, özelikle suçiçeği aşısı olmayan çocuklarda veya gebe kişilerde suçiçeği hastalığına neden olur. Bunun dışında zona, cinsel yollarla bulaşan bir hastalıkta değildir. Bu nedenle endişe etmeye gerek duyulmaz.