İnsanların gelişim evresinde ailesinden aldığı ahlaki değer, aile terbiyesi denilebilir. Ailenin en başta örnek olmak için çocuklarına vermesi gereken değerler bütünü olan aile terbiyesi hem tatbik ederek hem de anlatılması gereken davranışlardır. Öğretilen bu davranışlar hem kalıcı olur hem de küçük çocukluktan itibaren, yetişkin bir birey olduğunda kendisine ve çevresine saygılı olması konusunda hiçbir zorlanma yaşanmaz.
Aile terbiyesi almamış insan nasıl olur baktığımız zaman küçük yaşlardan itibaren ebeveynleri tarafından çocuklara öğretilen edep, görgü ve ahlaki kurallar bütünü eksik kalırsa sosyal yaşantısı açısından eksik kalır. Günümüzde insan olmanın erdemine ulaşan kişiler ‘’Aile terbiyesi almış’’ olarak nitelendiririz. Bu erdeme ulaşmayan kişilerde ‘’Aile terbiyesi almamış’’ olarak nitelendirilir. Hem kötü bir izlenim oluşur hem de kişiler sosyal hayatında kötü etkilenir.
Aile Terbiyesi Neden Gerekir?
Hangi yaşta olunursa olsun her zaman üzerine düşünülmesi gereken ve her zaman karşımıza çıkan en önemli konulardan biri aile terbiyesi olmaktadır. İnsanı insan yapan niteliklerin kazanılması, topluma uygun davranışları edinilmesi ve özellikle toplumsallaşma süreci öncelikle aile ortamında gerçekleşir. Kişilerin aile terbiyesini etkileyen faktörler arasında, konuştuğu dil, kişilik yapısı, inançlar ve kültürün kazanılmasında ailenin faktörünün önemli bir payı vardır.
Aile terbiyesi almamış insan toplum içerisinde kendisini mutlaka belli eder. Diğer insanlara kaba davranması, toplum kurallarını yerine getirmemesi gibi birçok durumda terbiye alınmadığını gösterir. Aile terbiyesi almayan insanlar genellikle toplumdan dışlanırlar ve sürekli uyarılırlar.
Aile Terbiyesi Nasıl Kazandırılır?
Aile terbiyesi almış insan, her şeyden önce anne babalarından gördüğünü bilir ve bu yolda ilerler. Eğer kişilerin ailevi yapısı bozuksa veya ailesi çocuğa kötü örnek oluyorsa aile terbiyesi oluşmaz. Çocuklar ailesinden ne görürse yaşamı boyunca onu uygular. Aile terbiyesi nasıl kazandırılır, bu konuya örnek verdiğimizde eğer aile içerisinde geçimli, inançlı, nazik, dürüst, vatan sevgisi oluşmuş kimseler olduğunda, çocuklarda bu şekilde büyür. Bunun tersi olarak sürekli kavga, hakaret, dövüş yani manevi değeri bulunmayan ailede yetişen çocukların terbiyesi, tıpkı ebeveynleri gibi olur.