İçeriğe geç

Başarı İçin Zeka Mı Çalışmak Mı Önemlidir?

    Başarı hayatımızın her döneminde var olan bir eylemdir. En yakınımızdakilerden en uzağımızdakilere kadar başarı ya da başarısızlıkla değerlendirildiğimiz bir gerçek dünyada yaşıyoruz.

    Doğumumuzla beraber tanıştığımız bu eylem hayatımızın her anında ve alanında karşımıza çıkıyor. Bebekken ilk adımları ne kadar çabuk attığımızdan başlayıp yürümeye hatta ne zaman koştuğumuza kadar zincirleme bir takiple yol alıyor.

    Sırf bununla kalmayıp okul çağına gelindiğinde asıl kıyaslanma dediğimiz durumla istinasız yüzleşiyoruz. Bebekken neyi ne kadar çabuk öğrendiğimiz başarı sayılırken çocukluk ve okul çağında bu durum yerini diğer çocuklarla aramızdaki rekabete göre belirliyor.

    Bir başkasından yüksek puan aldığımızda daha başarılı düşük puan aldığımızda otomatikman daha başarısız addediliyoruz. Kimse hangisinin daha çok çabalayıp çalışmasıyla ilgilenmiyor.

    Aynı durum akabinde iş hayatında devam ediyor. Terfi ettiğimizde başarılı, terfi edemezsek başarısız sayılıyoruz.

    İnsanların yaşamda kalmak için yeme içme gibi birincil ihtiyaçlarından sonra gelen kendini gerçekleştirme ihtiyacı işte tamda bu noktada önemli bir hâl alıyor.

    Her insan kendince ve elinden geldiğince elbette başarılı olmak için çabalar. Kimisi gecesine gündüzüne katarak bunu yapmaya çalışırken, kimisi de hiç çalışmadan çaba göstermeden ya da az çalışarak bunu gerçekleştirebilir.

    Örneğin, matematik zekâsı kuvvetli olan birisi hiç çalışmasa bile sayısal yeteneği zayıf olan ve gece gündüz çalışan birine göre daha başarılı olacaktır. Aynı şey sözel yetenek içinde geçerlidir.

    Yalnız şu atlanmamalıdır; Zekâ dediğimiz yetenek devreye girdiğinde her şey düz mantıkla ilerlese bile her zaman ve her koşulda başarılı olunacağının garantisi yine de olmaz.

    Başarının gerçekten başarı sayılabilmesi için sürekli ve daimî olması, her seferinde bir sonraki basamağı hedeflemesi gerekir.

    Başarılı olmak için sadece zekâ yeterli olsaydı, yukarıda verdiğimiz örnek gibi sayısal ya da sözel anlamda üst düzey yeteneklere sahip herkesin bugün çok iyi yerlerde olması gerekirdi.

    Zekâsıyla başarısını ispatlamış ve diğer kişilerden kendini sıyırmış olan birisinin başarısını devam ettirmesi için düzenli çalışmaya yeni planlar yapmaya ve inovasyonlar geliştirmeye ihtiyacı vardır.

    Yani başarı için hem zeki olmalı hem de disiplinli çalışılmalıdır. İnsanların kendi yeteneklerini keşfederek zaman kaybetmeden o yolda kariyer hedeflemeleri zekâlarının bir ispatı ve başarılı olmak için attıkları önemli ilk adımlarıdır.