İçeriğe geç

Fırında Bütün Tavuk Nasıl Yapılır?

    Fırında bütün tavuk, lezzetli ve besleyici bir yemek seçeneğidir. Tavuk, birçok vitamin, mineral ve protein açısından zengin bir besin kaynağıdır. Bu makalede, size adım adım fırında bütün tavuk nasıl yapılır öğreteceğim.

    Gerekli Malzemeler:

    • 1 bütün tavuk (1,5-2 kg arası)
    • 1 yemek kaşığı tuz
    • 1 çay kaşığı karabiber
    • 1/2 çay kaşığı kekik
    • 1/2 çay kaşığı pul biber
    • 4 diş sarımsak
    • 1 adet limon
    • 1 adet soğan
    • 2 yemek kaşığı tereyağı
    • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

    Tarif:

    • Adım 1: Bütün tavuğu yıkayın ve kağıt havlu ile kurulayın. Tavuğun içini ve dışını tuz, karabiber, kekik ve pul biber ile ovun. Tavuğun dışını zeytinyağı ile, içini ise tereyağı ile ovun.
    • Adım 2: Tavuğun içine sarımsak, limon ve soğan koyun. Tavuğun bacaklarını ve kanatlarını bağlayarak, şeklini korumasını sağlayın.
    • Adım 3: Tavuğu fırın tepsisine yerleştirin ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında 1,5 – 2 saat pişirin. Tavuğun piştiğinden emin olmak için, en kalın yerindeki etin sıcaklığını ölçebilirsiniz. Tavuk, iç sıcaklığı 75-80 dereceye ulaşınca pişmiş demektir.
    • Adım 4: Fırından çıkardığınız tavuğu 10-15 dakika boyunca dinlendirin. Daha sonra, tavuğu servis tabağına alın ve dilimleyin. Tavuğun yanına isteğe bağlı olarak, pilav veya sebzeler gibi yan yemekler ile servis yapın.

    Not: Tavuk, iç kısmının pişmesi için daha uzun süre pişirilmesi gerekebilir. İç kısmın pişip pişmediğini kontrol etmek için, en kalın yerindeki etin sıcaklığını ölçebilirsiniz. Ayrıca, tavuk pişirirken sık sık kontrol etmek ve fırından çıkmadan önce 10-15 dakika dinlendirmek, tavuğun suyunun ete iyice işlemesine yardımcı olacaktır.

    A'dan Z'ye Yemek Tarifleri Kitabı
    Bu tarif A’dan Z’ye Yemek Tarifleri kitabından alınmıştır. Kitabı Trendyol’dan sipariş vermek için buraya tıklayabilirsiniz.