Folik asit, yapraklı yeşil sebzeler, meyveler, kuru fasulye ve bezelye gibi gıdalarda bulunan B vitaminlerinden biridir. Birçok faydası vardır. B9 vitamini olarak da adlandırılır. B9 vitamini 3-4 ay vücudumuzda depolanabilir.
Folik asitin faydalarını şöyle açıklayabiliriz: Hamilelikte anne karnındaki bebeğin gelişimi için oldukça önemlidir. Hamilelikte ilk 3 ay içerisinde kullanılması sıklıkla önerilir bebeğin organlarının gelişimi için birebir önemi vardır. Bebeğin omurilik soğanı ve beyni gelişiminden önemli derecede sorumludur. Dünya sağlık örgütü gebe kalmadan önce de folik asit kullanımına önerir. Anne adaylarının en az 1 ay önce başlaması gerekir. Günlük günlük 400 mikrogram folik asit alımı yapılmalıdır.
Folik asit eksikliğinde erken gebelik sırasında nöral tüp kusurlarına sebep olur. Bu kusur sonucunda hamilelik sona erebilir. Folik asit desteği alan hastaların özellikle kısır olanların hamile kalma olasılığı artmıştır bu uzmanlar tarafından test edilmiştir. Yeterli miktarda alınmazsa bebeğin kilo alımı az olur. Folik asit vücudun yeni hücreler üretmesine yardımcı olur, bu yeni hücrelerden biri de kırmızı kan hücreleridir. Kanser oluşumunun önüne de geçer. Yapılan araştırmalar sonucu folik asidin mide ve pankreasta kanser oluşumunu engellediği görülmüştür. Rahim ağzı kanserini de önler. Kalp hastalıklarına iyi gelir. Kemik erimesini önler. Alzheimer hastalığına iyi gelir.
Vitiligo adı verilen deri hastalığına çok faydası vardır. Depresyon tedavisinde de kullanılır. Peki folik asit hangi yiyeceklerde bulunur? Folik asit ıspanak, fasulye, karnabahar, börülce, barbunya, bezelye, keten tohumları, ceviz, avakado, kuruyemişler, fesleğen, kekik, biberiye, muz, greyfurt, limon, portakal gibi yiyeceklerde vardır. Gereğinden fazla kullanmak vücuda zarar verir. Bu her şey için de geçerlidir.
Genellikle doktorumuzun verdiği ölçüde kullanmaya dikkat edelim. Eksikliğinde konsantre olamama, öğrenememe, çabuk hatırlayamama, bacaklarda ve kaslarda uyuşmalar, karıncalanmalar, kas ağrıları görülebilir.