Gerçek zeytinyağını anlamak için şu yöntemler kullanılabilir: Donma Testi: Gerçek zeytinyağı, 0 ile -6 derece arasında donar ve kristalleşir. Bir çay bardağını zeytinyağı ile doldurup dondurucuda bekleterek bu durumu gözlemleyebilirsiniz. Su Testi: Bir bardak ılık suyun üzerine az miktarda zeytinyağı ekleyin. Gerçek zeytinyağı, suyun üzerinde baloncuklar çıkararak kalır. Tuz Ruhu Testi: Bir çay bardağının yarısına kadar zeytinyağı koyun ve üzerine bir çay kaşığı tuz ruhu ekleyin. Eğer zeytinyağı sarı renkte kalmaya devam ediyorsa, hakiki zeytinyağıdır. Tadım Testi: Gerçek zeytinyağı, içildiğinde veya yenildiğinde boğazda hafif bir yakıcı iz bırakır. Koku Testi: Gerçek zeytinyağının yoğun bir zeytin kokusu vardır. Boya veya farklı bir kimyasal kokusu varsa, bu zeytinyağı sahtedir.