Hakiki zeytinyağını anlamak için şu yöntemler kullanılabilir: Donma Testi: Gerçek zeytinyağı, 0 ve -6 derece arasında kaldığında donmaya ve kristalleşmeye başlar. Bir bardak zeytinyağını dondurucuya koyup yarım saat beklettikten sonra çıkarın, eğer tamamı donmuşsa hakiki demektir. Su Testi: Bir bardağı ılık su koyun ve üzerine az miktarda zeytinyağı ekleyin. Gerçek zeytinyağı baloncuklar çıkartarak suyun üzerine çıkar ve su yüzeyinde kalır. Sahte zeytinyağı ise baloncuk çıkarmadan su yüzeyine çıkar ve bir süre sonra suya karışmaya başlar. Tuz Ruhu Testi: Bir çay bardağının yarısına zeytinyağını doldurun, üzerine bardak doluncaya kadar tuz ruhu ekleyin. Eğer zeytinyağı, tuz ruhuyla bütünleşmiyor ve sarı rengini koruyorsa gerçektir. Zeytinyağı sahteyse, sıvının rengi pembeye dönmeye başlar. Koku ve Tat Testi: Gerçek zeytinyağı, taze zeytinlerin, çimenlerin ve bazen baharatların hoş bir karışımını sunar ve biraz acı ve yakıcı bir tada sahiptir. Etiket Bilgileri: Üretim tarihi, asitlik derecesi, üretim yöntemi ve sertifikalar gibi bilgiler, zeytinyağının kalitesi hakkında önemli ipuçları verir.