Geleneksel sofraların ve mutfakların vazgeçilmezi olan kuru fasulye, yemek tariflerin baş tacı olarak biliniyor. Fasulye, kuru ve taze olarak iki şekilde yapılır ve ülkemizde en fazla Karadeniz ve Akdeniz bölgesinde yetiştirilir. Kuru fasulye nasıl yapılır için öncelikle gereken malzemeler arasında,
- 500 gram kuru fasulye
- 4 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 adet kuru soğan
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 3 su bardağı su
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı toz şeker
- 1/2 çay kaşığı tatlı toz kırmızı biber
Kuru Fasulye Yapım Aşaması
Kuru fasulye tarifi için ilk olarak sıvı yağı, tereyağını derin bir tencere içerisine ekleyerek kızdırın. Üzerinde yemeklik olarak doğranmış soğanı ekleyin ve pembeleşinceye kadar kavurun. Soğanlar kavrulduktan sonraki aşamada salçayı ekleyin, kokusu çıkana kadar kavurun. Son olarak kuru fasulyeleri tencereye ekleyin ve karıştırın. Üzerinde su, toz biber, şeker, tuz ekleyerek kapağını kapatın. Fasulyeler yumuşayana kadar pişirin. Ardından servis edebilir ve pilav, cacık gibi yan yemekleri hazırlayarak tüketebilirsiniz.
Kuru Fasulye Püf Noktaları
Kuru fasulye püf noktaları ile daha kıvamında bir tarif uygulayabilirsiniz. Püf noktaları arasında mutlaka kuru fasulyeleri bir gece önce ısıtmanız öneriliyor. Böylece kuru fasulyeyi pişirmek için ayıracağınız zamanda azalır. Fakat her zaman bir gece öncesinden ıslatmanız gerektiğini hatırlamayabilirsiniz. Bunun için çeşitli markaların sunduğu pişirilmiş fasulyeleri tercih edebilirsiniz. Bunun dışında bazı püf noktalar arasında,
- Kuru fasulyelerin lezzetli olması için daha kısa ispir fasulyelerini kullanabilirsiniz.
- Fasulyenin lezzetini arttıran önemli bir diğer nokta, yapımında doğal tereyağı kullanımıdır.
- Domates veya biber salçası karıştırılarak yemeğe eklenebilir.
- Kuru fasulye nasıl haşlanır için eğer, fasulyeleri düdüklü tencere içerisinde pişirirseniz 30 dakika bekleyebilirsiniz fakat tencerede 1 saat pişme süresi vardır.
- Etli kuru fasulye tarifi için içerisine kuşbaşı doğanmış etleri ekleyebilirsiniz. Aynı zamanda kullanacağınız etin orta yağlı olması önerilir.
- Normal tencerede pişirilen kuru fasulyeler mutlaka kısık ateşte pişirilmesi gerekir.
- Pişme suyu az gelirse üzerine kaynamış su ilave edilebilir.