İçeriğe geç

Mercimek Köftesi Nasıl Yapılır? Tam Kıvamı İçin Püf Noktalar

    Sofraların en sevilen lezzetleri arasında bulunan mercimek köftesi, Türkiye’nin yöresel lezzetleri arasındadır. Mercimek köftesi nasıl yapılır genel olarak bakıldığı zaman tarifi oldukça basittir ve her evde yapılacak lezzetler arasında bulunuyor. Mercimek köftesi en kalabalık misafirleri bile doyurabilen bir ara sıcak yemeğidir. Vegan ve vejetaryen kişilerinde gönül rahatlığıyla tüketeceği mercimek köftesi, tam bir protein deposudur. Mercimek köftesi malzemeleri arasında,

    • 1,5 su bardağı kırmızı mercimek
    • 2 adet kuru soğan
    • 3 su bardağı sıcak su
    • 1,5 su bardağı ince bulgur
    • 1 yemek kaşığı biber salçası
    • 1 çay bardağı zeytinyağı
    • 1 yemek kaşığı domates salçası
    • 5 adet taze soğan
    • 1 çay kaşığı kimyon ve karabiber
    • 1/2 demet maydanoz
    • 1,5 tatlı kaşığı tuz

    Mercimek Köftesi Yapılışı

    Tam kıvamında mercimek köftesi yapımı için ilk olarak kırmızı mercimekleri bol suda yıkayın. Sonra sıcak suyun içerisine koyun ve kaynatın. Suyunu çekmeye başlayan mercimeklerin içine bulgur ekleyin. Ocağın altını kapatın ve 15 dakika bekleyin. Kuru soğanları ince olarak doğrayın. Tava içinde zeytinyağı ile beraber 5 dakika kavurun. Ardından domates salçası ve biber salçasını ekleyin. Üzerine baharatları ve soğanlı karışımı ekleyerek kavurun. En son tarife maydanoz içine ekleyin. Bulguru karışımında içerisine ilave ederek yoğurun. Homojen kıvama gelene kadar yoğurun ve şekillendirerek servis edebilirsiniz.

    Kıvamında Mercimek Köftesi İçin Püf Noktalar

    En iyi mercimekli köfte tarifi için bazı püf noktalara uyarsanız kıvamında bir köfte elde edebilirsiniz. Mercimek köftesinin bir porsiyonu 130 kaloridir ve bir adedi ise yaklaşık 40 kalori kadar olabilmektedir. Tam ölçülü tarifle beraber yapabileceğiniz mercimek köftesi için bazı püf noktalar,

    • Tencerenin içine bulguru ekledikten sonra, ocağın altını kapalı bir şekilde dinlendirebilirsiniz.
    • Köfte harcını güzel bir şekilde yoğurarak homojen hale getirebilirsiniz.
    • Mercimek köftelerinizi tüketmediyseniz üzerine streç geçirebilir ve ertesi zamana saklayabilirsiniz.
    • Mercimek köftesini tatlandırmak için mercimekleri haşlarken baharatları istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
    • Su ilavesi mercimek haşlama sırasında olmalıdır, bulgur eklendikten sonrasında tekrardan su ekleme işleminin yapılmasına gerek duyulmaz.