Kategoriler
Kişisel Gelişim

Namaz Kılana Mekruh Olmayan Şeyler Nelerdir?

Namaz kılana mekruh olmayan şeyler şunlardır: Namaz kılana belini bağlaması, hareket esnasında kedisini meşgul etmiyorsa kılıç ve benzeri şeyleri kuşanması, tercih edilen görüşe göre kollarını (elbisenin kollarına) sokmaması, (elbisenin önünü kapatmayıp) açık bırakması mekruh olmaz.

Mushafa, asılı bir kılıca, otururken konuşan bir kimsenin sırtına, muma veya lambaya doğru namaz kılmak mekruh değildir. Üzerinde resimler olan (halı, kilim vb.) yaygının üzerinde, tam resimlere gelmeyecek şekilde (namaz kılıp) secde yapılması mekruh değildir.

Kendisine zarar vereceğinden korktuğu yılan ve akrebi öldürmek velev ki birden fazla vuruşla ve kıbleden dönerek olsa bile en sağlam görüşe göre mekruh değildir.

Bedenine yapışmaması için rükûda elbiseyi (ameli kalil ile) çekmesin de beis yoktur. Zarar veriyor veya namazda meşgul ediyorsa bitirmeden önce de silebilir. Yüzünü çevirmeksizin göz ucuyla bakmasında bir mahzur yoktur.

Yerde veya yerden biten şeyler üzerinde namaz kılmak daha faziletli olmakla birlikte yatak, yaygı, keçe üzerinde namaz kılmakta bir sakınca yoktur. Nafile namazda iki rekatta da aynı sureyi okumakta bir beis bulunmamaktadır.

Namaz Kılan Kişiye Mekruh Olmayan Şeyler (Merakıs Saadet)

  1. Hareketiyle kalbini meşgul etmiyorsa, bele ip bağlamak, kılıç vb. bir şey kuşanarak namaz kılmak.
  2. Mushafa veya kılıca yönelerek namaz kılmak.
  3. Başkasıyla konuşmakta olan oturan bir kişinin sırtına doğru namaza durmak.
  4. Yanan muma veya kandile doğru yönelip namaz kılmak.
  5. Eziyet vermesinden korktuğu akrep veya yılanı bir iki darbeyle öldürmek.
  6. (Kıbleden ayrıldığını farkedip) kıbleye dönmek.

En faziletli olan, namazı yer üzerinde veya toprakta biten otlar üzerinde kılmaktır. Halı veya örtü üzerinde namaz kılmakta bir beis yoktur.

Namaz Kılana Mekruh Olmayan Şeyler Nelerdir?