Pankek, özellikle çocukların çok sevdiği bir yiyecektir. Pan tava demektir. Kek de zaten kektir. Yani tavada yapılan kek anlamına gelir. Çok tatlı ya da çok tuzlu değildir. Tabi isteğe göre tuz miktarı ya da şeker miktarı arttırılabilir. Bunu yaparken sıvılar ayrı, katılar ayrı karıştırılmalıdır.
Pankek yapmak için malzemelerimiz şunlardır:
- İki yumurta
- Yarım çay bardağı toz şeker veya pekmez
- Türk kahvesi fincanı sıvı yağ veya üç kaşık tereyağı
- 2 su bardağı süt
- 2 su bardağı un
- Bir çay kaşığı kadar şekerli vanilin
- Bir paket kabartma tozu
- Bir tutam tuz
Peki pankek nasıl yapılır ona gelelim. İki yumurta ve şekeri yaklaşık bir dakika kadar karıştırın diğer kekler gibi çok karıştırmaya gerek yoktur. O yüzden bir dakika yeterli olacaktır. Türk kahvesi fincanı yağı ekliyoruz. Klasik 200 ml su bardağında sütünüzü ilave edin. Sonra unu eleyerek ekleyin.
Unu ölçülü eklemeye dikkat edelim. Kabartma tozu ve şekerli vanilini de en son karışıma ekliyoruz. Bütün malzemeleri karıştırıyoruz. Çok fazla karıştırmıyoruz. Eğer çok cıvıksa az miktarda un eklemesi yapabiliriz. Ve böylece pankek hamurumuz hazırdır. Şimdi bir akıtma kabı ya da kepçe ile yavaş yavaş tavaya akıtabiliriz.
Pankek pişirmek için kesinlikle yapışmaz bir tava kullanmalıyız. Yapışmaz tava kullanmazsak keklerimiz tavaya yapışır. Pankekin üzeri göz göz olunca yarım dakika kadar daha bekleyin. Sonra bir spatula yardımıyla ters çeviriyoruz. Sonra arka kısmını da bir dakika kadar bekletiyoruz. Bütün harcımızı bu anlatılan işlem gibi yapıyoruz.
Pankekler bittikten sonra bir servis tabağına alabiliriz. Bu tarif ile yumuşacık sünger gibi olacaktır. Genelde çikolata ile tercih edilir. Ama isteyenler bal, reçel veya meyvelerle de tüketilebilir. Sıcak veya soğuk tadı ayrı olacaktır.
