İçeriğe geç

Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

    Lezzetli bir Türk kahvesi hazırlayabilmek için en önemli faktör kahvenin tazeliğidir. Bayatlamış, beklemiş kahve ağızda hoş olmayan ekşi bir tat bırakır. Kahvenin bayatlamasının önüne geçmek adına kahveyi azar azar ve tükendikçe alacak şekilde stoklamaya özen gösterin.

    Kahve yapımı için gereken diğer malzemelerden biri de cezvedir. Cezvenin hammaddesi kahvenin lezzetinde ortalama bir role sahiptir. En lezzetli kahveler bakır cezvede yapılmaktadır. Çelik içerikli cezvelerde yapılan kahvelerinde içimleri oldukça iyidir.

    Günümüzde elektronik kahve makinaları ile eski nesil cezvelere evlerde artık pek rastlanmasa da gerçek kahve gurmelerinin her zaman özel cezveleri mutfaklarının bir köşesinde bulunur.

    Elektronik kahve makinaları da lezzet ve kıvam olarak oldukça iyidir. Aynı zamanda iş yükünün büyük bir kısmını götürerek ideal kıvamı tüketiciye sunar.

    Kahve yapımında gereken malzemelerden bir tanesi de sudur. Burada kullanılması gereken su oda sıcaklığında olması tercih edilmelidir. Doğrudan konulan soğuk ya da sıcak su kahvenin kıvamını etkileyecektir. Standart içme suyu yeterlidir.

    Tercihe göre ve içim zevkine köre şekerli, az şekerli veya sade yapılabilen Türk kahvesinin alternatif bir diğer malzemesi de şekerdir. Kişinin damak zevkine göre şeker kahve tarifinde eklenip çıkarılabilmektedir.

    Türk Kahvesinin Hazırlanışı

    Öncelikle belirtmemiz gerekirse kahve tarifinin net bir oranı yoktur. Herkes kendi içim zevkine veya göz kararına göre kendince alışılmış bir yöntem geliştirmiştir. İnternette bile biraz araştırdığınızda farklı ölçüm oranları ile karşılaşabilirsiniz.

    Biz en çok yaygın olarak bilinenden bahsedeceğiz.

    Cezvemize bir kişi için bir tatlı kaşığı kahve yeterlidir. Eğer ki sade olacaksa zaten şeker eklememize gerek yok. Az şekerli yapacak isek bir çay kaşığı şeker ilave ediyoruz. Orta ve şekerli içim tercihleri için çay kaşığı ile eklenen şeker oranı arttırılabilir.

    Gerekli malzemeleri cezveye ekledikten sonra geriye bir tek pişirim ateşinin oranı kaldı. Ocak ateş ortadan bir fazla olarak tavsiye edilmektedir. Kahve çok çabuk pişmemeli aksi taktir de Türk kahvesinin imzası olarak kabul edilen köpüğünü kaybeder.

    Yavaş ve kısık ateşte pişen kahvemiz kabarmaya başladığında fincanlara kabaran köpüğün bir kısmı alınır. Böylelikle Türk kahvesi yavaş bir şekilde iyice pişmiş olur.

    İlk taşımın fincana alınması aynı zamanda kahvenin bol köpüklü hoş bir görünüme sahip olmasına da fazlasıyla katkı sağlar.

    A'dan Z'ye Yemek Tarifleri Kitabı
    Bu tarif A’dan Z’ye Yemek Tarifleri kitabından alınmıştır. Kitabı Trendyol’dan sipariş vermek için buraya tıklayabilirsiniz.