Üniversite sınavına birçok birey girmektedir. Bu bireylerin bu sınava girme sebepleri kendilerine özgü birçok hayalleri ve hedefleri yerine getirmek için attıkları adımdır.
Kimi iyi not alırken kimi bireyler de kötü not alabiliyor bu sınav bir nevi geleceğimizin kapısı, anahtarı ise bizim elimizde. Üniversite tercihleri yapılırken dikkat edilmesi gerekilen birçok unsur vardır.
Basit gibi görünse de aslında titizlik ve özen gösterilmesi gerekilir. Kişi tercih yapmadan derin bir araştırmaya girip puanına ve istediği bölüme göre liste çıkarmalıdır.
Aday ÖSYM’nin kendisine tanıdığı tercihlerin hepsini kullanmak zorunda değildir. Çok iyi etüt edilmeli ve konuya en az bir ÖSYM personeli kadar hâkim olmalıdır.
Listenin en başında istediği bölüm ve puanına göre bölümleri sıralamalıdır. Bununla beraber bir önemli konuda yaşadığı il ve çevresi genelinde tercih sıralaması yapılması ya da yüksek puan ise en iyi üniversiteleri tercih etmesi kişi için en iyisidir.
Bu listeden sonra sırasıyla yerleşim yeri de dikkat edilmesi önemli konulardan biridir. Çıkarılan liste dikkate alınarak bölümün bulunduğu yerin bir öğrenci için nasıl ya da imkânı için uygun mu olduğu da araştırılmalıdır.
Uygun değilse kişi için zor olabilir. Ayrıca seçilen bölüm de çok önemlidir birey ne kadar sevdiği ve istediği bölümü seçerse ders katılımı artar ve ders başarıları daim olur.
Bu araştırmalar sonucu kişi için en iyi üniversite en başa yazılmalı ve sırasıyla diğer bölümleri de yazıp tercihi zamanında hazırlamalıdır.
Her şey bittikten kararlar verildikten sonra ÖSYM’nin kişiye özel verdiği ve kişinin kendi TC kimlik numarası ile ÖSYM’nin aday işlemleri sistemine giriş yapılır.
Son planlanan tercih sıralamasını sistemdeki listeye üniversitelerin kendi kodlarıyla beraber sırasıyla yazıp ardından son kez kontrol edip onayla butonuna tıklayarak ÖSYM’ye gönderir.